СБУ оголосила про підозру звільненому з ОРДіЛО політв’язню в катуванні полонених

4 Березня 2020, 17:34

Служба безпеки оголосила про підозру звільненому у грудні 2019 року українцеві, викритому на катуванні співвітчизників під час утримання в донецькій тюрмі «Ізоляція». Про це повідомляється на сайті СБУ в середу, 4 березня.

 

«Цей громадянин під час перебування у тюрмі так званого «МДБ ДНР» на території колишнього заводу «Ізоляція» у Донецьку добровільно вступив до складу вказаного незаконного збройного підрозділу. Спільно з іншими учасниками НЗФ він застосовував фізичне насильство та катував своїх же співгромадян, як цивільних осіб, так і полонених військовослужбовців», – йдеться в повідомленні.

 

Як зазначається, докази зібрали у результаті проведених допитів потерпілих.

 

СБУ під час обшуку за місцем проживання зловмисника виявила та вилучила речі, предмети і документи, що підтверджують його участь у терористичній організації «ДНР».

 

Мова йде про ч. 1 ст. 438, ч. 1 ст. 258-3 ККУ. Вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

 

У СБУ не називають імені підозрюваного, однак обставини справи свідчать про те, що мова йде про Євгена Бражникова.

 

Раніше в Тижні журналіст Станіслав Асєєв, який провів понад два роки в полоні у бойовиків, розповів: в «Ізоляції» були в’язні, які співпрацювали з адміністрацією і били інших в’язнів. Один з таких – Євген Бражников, який особисто катував Асєєва. Асєєв повідомив про ці факти на зустрічі з президентом Володимиром Зеленським. Той зателефонував голові СБУ, де йому відповіли, що «займаються Бражниковим». 

 

Бражников був звільнений у рамках обміну полонених 29 грудня 2019 року. Він був затриманий незаконними формуваннями 29 липня 2016 року у власній машині в окупованому Донецьку. Бойовики звинувачували його у зберіганні та поширенні зброї та сприянні українській владі.