Україна доводить у суді ООН, що Росія веде політику культурного знищення – МЗС

26 Лютого 2020, 15:24

Україна доводить у Міжнародному суді ООН, що РФ веде політику культурного знищення етнічних українців і кримських татар на Кримському півострові. Про це 26 лютого на форумі Age of Crimea заявила директорка Департаменту міжнародного права МЗС Оксана Золотарьова.

 

 "У Міжнародному суді ООН ми намагаємося довести, що Російська Федерація проводить політику культурного знищення етнічних українців і кримських татар, і цим вона порушує Конвецію про ліквідацію всіх форм расової дискримінації", – зазначила директорка.

 

Золотарьова зазначила, що перші переговори щодо вирішення цього питання в міжнародному суді відбулись у 2015 році. Справу в Міжнародний суд ООН Україна подала в 2017 році і лише в листопаді минулого року отримала перше рішення.

 

Представниця МЗС розповіла, що Міжнародний суд ООН відкинув абсолютно всі зауваження РФ щодо юрисдикції, тепер Російська Федерація до 8 грудня має подати свій контрмеморандум.

 

Директорка розповіла, що цей документ не буде публічним, але українська сторона, щойно його отримає, на умовах конфіденційності поділиться з кримчанами, які є свідками у цій справі, щоб разом працювати над відбиттям закидів Російської Федерації на адресу України.

 

"Ми вже розуміємо, що там будуть фейки, особливо це буде стосуватися кримських татар і кримськотатарського Меджлісу. РФ зараз і завжди говорить, що проблем з правами людини в Криму немає, що там абсолютно все нормально, представницькі органи кримськотатарського народу діють. Над цим ми будемо працювати і сподіваємось, що Меджліс і громадянське суспільство нам допоможуть", – зазначила Золотарьова.

 

Нагадаємо, що 26 лютого, до шостої річниці анексії Криму, Інститут масової інформації порахував, що станом на лютий 2020 року лише до 1% новин у 20 всеукраїнських онлайн-медіа було присвячено кримській тематиці. У порівнянні з травнем минулого року, про Крим стали писати вдвічі частіше.