Країни-члени Радбезу ООН виступили із заявою на підтримку України

19 Лютого 2020, 09:33
Після засідання Ради безпеки, на якому обговорювалося виконання Мінських угод країни- члени Ради безпеки ООН виступили із заявою на підтримку України. Її зачитав постійний представник Естонії при ООН Свен Юргенсон.

 

"Країни ЄС – нинішні члени Ради безпеки ООН Бельгія, Естонія, Франція, Німеччина та Польща цілковито підтримують незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах, — ідеться в заяві. — Ми засуджуємо незаконну анексію Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, а також дестабілізацію окремих районів Донецької та Луганської областей" – йдеться у документі.

 

У заяві також відзначається, що Росія здійснює фінансову та військову підтримку самопроголошених так званих "ДНР" та "ЛНР", порушує фундаментальні принципи міжнародного права, внаслідок чого 3,5 мільйона осіб потребують гуманітарної допомоги та захисту.

 

Нагадаємо, що вранці 18 лютого Збройні формування Російської Федерації атакували позиції підрозділів Об’єднаних сил поблизу населених пунктів Новотошківське, Оріхове, Кримське, Хутір Вільний. Обстріли велися із забороненого Мінськими угодами озброєння.

 

Найманці Російської Федерації після здійснення атаки на позиції українських військових запросили режим «тиші» для евакуації з поля бою своїх поранених та вбитих, проте після цього видали заяву, звинувачуючи українську сторону у спробі нападу.

 

Міністерство закордонних справ України закликало світову спільноту засудити загострення ситуацію на Донбасі. 

 

Під час брифінгу Президент Володимир Зеленський заявив, що наступ бойовиків на Донбасі, який відбувся вранці 18 лютого, не змінить курс до припинення війни та встановлення миру.

 

Тим часом Росія втричі збільшила свій військовий потенціал біля кордонів України. Основні зусилля вона спрямовує на модернізацію та оновлення наступального озброєння. Зокрема, відбувається переоснащення ядерних компоненів. Дальність ураження замінених ракет сягає 12 тисяч кілометрів, що становить загрозу не лише для України, а й для країн Європи.

 

Раніше США та  Латвія вже засудили дії Росії на Донбасі. 

 

Прокуратура України порушила кримінальне провадження про посягання на територіальну цілісність та недоторканість України та створення не передбачених законом збройних формувань.