СБУ повідомила про підозри ватажкам терористичного угруповання «Сомалі»

14 Лютого 2020, 10:32

Служба безпеки повідомила про підозру бойовикам «Море» та «Академік» з терористичної групи «Сомалі» так званого «міноборони ДНР». Про це повідомляється на сайті СБУ в четвер, 13 лютого.

 

Як зазначається, бойовики брали участь у злочинних обстрілах системами залпового вогню «Град» житлових кварталів Авдіївки 26 січня 2015 року, внаслідок чого загинули двоє мирних жителів. Згідно з висновками комплексу експертиз, терористи вели обстріл некерованими реактивними осколково-фугасними снарядами М-21ОФ з району міст Мінеральне, Яковлівка та Ясинувата.

 

Зокрема, гаубичною батареєю командував «гвардій підполковник» із позивним «Море», який надавав необхідні для прицілювання розрахунки та координати.

 

Артилерійська реактивна батарея у складі двох одиниць реактивної системи залпового вогню БМ-21 «Град» виконувала вказівки свого ватажка на прізвисько «Академік». Він після узгодження обстрілів із командиром «Сомалі» «Гіві» віддавав команду відкрити вогонь.

 

Перехоплені СБУ переговори терористів «Сомалі» засвідчують, що саме вони координували та здійснювали обстріл «Градами» мирного міста, де на той час не було жодного українського військового.

 

«Морю» повідомлено про підозру у вчиненні злочину за ч. 1 ст. 258-3, ч. 2 ст. 260, ч. 3 ст. 258, п. 1, 5, 12 ч. 2 ст. 115. «Академіку» – ч. 3 ст. 258, п. 1, 5, 12 ч. 2 ст. 115, ч. 1 ст. 263 ККУ.

 

Як зазначається, обох бойовиків оголошено в розшук.

 

Триває досудове розслідування у кримінальному провадженні за понад 30 епізодами обстрілів Авдіївки проросійськими бойовиками.

 

Нагадаємо, у лютому Офіс генпрокурора повідомив громадянину України про підозру в участі в незаконному збройному формуванні «ДНР» та жорстокому поводженні з цивільними та військовополоненими.