Втрати січня. У перший місяць 2020 року на Донбасі загинули 11 захисників України

1 Лютого 2020, 16:40

У січні 2020 року під час бойових дій на Донбасі загинули 11 українських військових, 38 отримали поранення. Про це свідчать дані штабу операції Об'єднаних сил, а також інші відкриті джерела, які зібрав Тиждень.ua.

 

За наявними даними, п’ятеро героїв загинули через дій ворожих снайперів, чотири в результаті обстрілів, двоє підірвалися на вибухівці.

 

Зауважимо, що, за даними розвідки, які 30 січня оприлюднив штаб ООС, втрати російсько-окупаційних військ на сході України впродовж січня 2020 року склали: безповоротними – 27 осіб; пораненими та травмованими – 56 осіб. Також було знищено п’ять одиниць ворожого озброєння та військової техніки: два автомобіля «Урал», два БПЛА та один міномет.

 


 

Сергій Дичек

 

 

Військовослужбовець 130-го окремого розвідувального батальйону Сергій Олександрович Дичек загинув на сході України 5 січня. Трагічна подія сталася в районні населеного пункту Золоте-4, коли вантажівка з двома військовими, серед яких був і Сергій, наїхала на протитанкову міну. У результаті вибуху Дичек загинув. Йому було 48 років. Ще один військовий отримав важкі поранення.
 

Відомо, що Сергій родом з Хмельницької області, захищав нашу державу уже шостий рік. У нього залишилася дружина, яка мешкає з двома синами у селі Богданівка Волочиського району, та старенька матір.


 

Сергій Рацун

 

 

Старший солдат, механік-водій 93-тьої окремої механізованої бригади «Холодний Яр» Сергій Петрович Рацун також загинув 5 січня – близько 21.00 під Жолобком захисника України смертельно поранив ворожий снайпер. Куля влучила в голову.

 

Сергій народився 28 жовтня 1976 року в селі Москвитянівка Полонського району Хмельницької області. Мобілізувався на початку 2014 року – до лав 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади, воював у Дебальцевому. У травні 2016-го приєднався до 93-ї бригади, брав участь у боях у Кримському, Новотроїцькому, а також біля Авдіївки, постійно подовжуючи контракт із ЗСУ.

 

2019 року брав участь у навчаннях Combined Resolve у Німеччині.

 

У нього залишилися дочка, мама та брат.


 

Микола Довженко

 

 

23-річний Микола Довженко, солдат 28 ОМБр імені Лицарів Зимового Походу загинув 9 січня. Він отримав тяжке поранення, коли близько 23.00 противник відкрив обстріл зі стрілецької зброї по українським позиціям. За декілька годин герой помер у лікарні.

 

Микола вступив на військову службу за контрактом у травні 2017 року. Посада в підрозділі – старший стрілець.

 

Народився герой 26 липня 1996 року в селі Цибулівка Великомихайлівського району Одеської області.


 

Олексій Кучкін

 

 

Старший солдат 92-ОМБр ім. кошового отамана Івана Сірка Олексій Вікторович Кучкін загинув на сході України 15 січня внаслідок влучання кулі ворожого снайпера, який вів вогонь у напрямку населеного пункту Каштанове.  

 

Кучкін служив старшим стрільцем механізованого батальйону. Трагічна подія сталася на ВОПі, де Олексій чергував, чатуючи ворога. Російський снайпер влучив захиснику України в обличчя. Побратими намагалися швидко евакуювати Олексія, доправивши до лікарні, однак,на жаль, дива не сталося. 

 

Олексію було 24 роки,три з них він служив у лавах Збройних сил України. Родом з Харківської області. Від першого шлюбу має сина.


 

Ігор Хімічук

 

 

Старший солдат Ігор Хімічук з 72 ОМБр ім. Чорних Запорожців загинув 16 січня поблизу села Новозванівка Попаснянського району у результаті пострілу ворожого снайпера. Йму було 29 років.

 

У 29-річного воїна залишились мати, дві сестри, дружина та маленький син.

 

У героя залишилися мати, дві сестри, дружина та маленький син.


 

Валерій Закусило

 

 

Старшого солдата 72-ї окремої механізованої бригади Чорних Запорожців Валерія Васильовича Закусила 18 січня у Луганській області смертельно поранив снайпер російських найманців.

 

Валерій народився в 27 жовтня 1987 року в місті Овруч Житомирської області. У нього залишилася дружина та дві доньки.


 

Олександр Слободанюк

 

 

Молодший сержант Олександр Слободанюк загинув від кулі російських окупантів 19 січня. Він також служив у 72-й окремій механізованій бригаді Чорних Запорожців. У повідомлені про його загибель наголошувалося, що Олександр віддав справі захисту народу України 22 роки.

 

Слободанюк народився 7 січня 1972 року. Раніше жив у селі Наділкове Савранського району Одеської області та в Первомайську на Миколаївщині.


 

Василь Муха

 

 

31-річний молодший сержант Василь Миколайович Муха загинув у результаті ворожого обстрілу 20 січня. Він служив командиром машини другого мотопіхотного відділення другого мотопіхотного взводу другої мотопіхотної роти 37 омпб «Запоріжжя» 56 омпбр. Був розвідником, воював біля Катеринівки, Мар’їнки. Опанував саперну справу. Двічі подовжував контракт, щоби залишатися на передовій. Останній контракт підписав 19 січня 2019 року, до його завершення залишалося 10 днів.

 

Василь мешкав у селі Піски-Радьківські Борівського району Харківської області. У нього залишився батько.


 

Микола Сорочук

 

 

Боєць 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади ЗСУ Микола Сорочук загинув у зоні проведення ООС у Донецькій області 22 січня внаслідок ворожого снайперського обстрілу. Герою, який пішов добровольцем на фронт після закінчення школи, було 22 роки.

 

Микола – уродженець села Лище Луцького району на Волині. 


 

Антон Хоба

 

 

Командир відділення 58 омбр Антон Хоба 1992 року народження загинув 26 січня, підірвавшись на вибухівці біля смт Північне Торецької міськради на Донеччини, неподалік від окупованої Горлівки.

 

Антон був на війні з 2014 року. Брав участь у боях за Дебальцеве та Донецький аеропорт.

 

Народився герой у місті Шостка Сумської області. У нього залишилися батьки.


 

Євген Щуренко

 

 

Солдат, механік-водій 28-ї ОМБр Євген Валерійович Щуренко загинув 26 січня під час ранкового обстрілу позицій ЗСУ поблизу м. Красногорівка на Донеччині. Він не дожив до свого дня народження один день – 27 січня воїну виповнилося б 42 роки.

 

Євген народився 1978 у селі Ліски Кілійського району Одеської області. Мешкав у місті Кілія.


 

 

 

Нагадаємо, у грудні 2019 року під час бойових дій на Донбасі загинули дев'ятеро українських військових, 19 отримали поранення.

 

Як повідомлялося, у Генштабі ЗСУ повідомили, що станом 17 грудня у бойових діях на сході України від початку 2019 року загинули 97 військовослужбовців, 499 отримали поранення. Небойові втрати становлять 77 осіб.

 

Крім того, за даними Генштабу, у 2018 році на Донбасі бойові втрати української армії склали 110 військових, а у 2017 році – 198 бійців.

 

У Генштабі також уточнили втрати за всю війну на Донбасі. Так, від початку бойових дій у 2014 році на Сході втрати армії становлять: безповоротні втрати – 2 608 осіб, інші загиблі (померлі) – 1 087 осіб, санітарні втрати (поранені) – 9 805 осіб, ушкоджені – 2 251 особа.

 

При цьому у Генштабі уточнили, що ці дані не враховують загиблих на Донбасі бійців підрозділів МВС та Нацгвардії, СБУ, а також добровольчих підрозділів.

 

Водночас на початку січня на сторінці Операції об’єднаних сил повідомлялося, що у 2019 році на Донбасі загинули 619 представників російсько-окупаційних військ, ще 939 бойовиків отримали поранення.