The Economist: Libra та її аналоги можуть набути значно масштабнішого поширення, ніж Bitcoin

7 Січня 2020, 15:30

Криптовалюта Libra та її аналоги можуть набути значно масштабнішого поширення, ніж Bitcoin і Ко, та може бути використана для відмивання грошей, фінансування терористів й викрадення даних користувачів. Про це пише The Economist у спільному з "Українським тижнем" проекті "Світ у 2020".

 

Однак, йдеться в матеріалі, найбільшу тривогу викликає їхній вплив на світову фінансову систему, зокрема на національні валюти: уряди бояться, що вони зможуть витіснити їхні гроші.

 

«Одна з причин, чому Libra спричинила такий ажіотаж у Вашингтоні, це побоювання, що одного дня вона може скинути з трону долар. Такі перспективи прискорили реалізацію кількома центробанками планів щодо створення власних контрольованих урядом цифрових валют. Очікується, що Китай може стати першим (цю можливість Facebook використовує як аргумент на свою користь, мовляв, якщо ви зупините нас, Пекін вирветься в лідери)», — пише видання.

 

За даними The Economist, американська стратегія використання системи SWIFT і клірингових розрахунків у доларах як зброї для посилення санкцій також підвищує привабливість криптовалют для постраждалих країн на кшталт Ірану чи Венесуели. Можливість обійти долар була причиною створення Petro, невдалої криптовалюти Венесуели. Але ідея з’явилася навіть там, де її дивно бачити    

 

  • Журнал «Український тиждень» десятий рік поспіль разом із британським The Economist видає українською мовою спецпроект «Світ у…», який пропонує аналітику та прогнози на наступний рік у геополітиці, економіці, фінансах, бізнесі, науці та культурі.