Справи Майдану. Рада ухвалила законопроект щодо перезапуску ДБР

3 Грудня 2019, 12:19

У вівторок, 3 грудня, Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроект №2116 про перезапуск Держбюро розслідування. Про це йдеться на сторінці документу на сайті ВР.

 

«За» проголосували 250 нардепів, «проти» – 9. Нині документ готується на підпис.

 

Як відомо, законопроектом передбачається переведення до ДБР слідчих і прокурорів, які розслідували в Генпрокуратурі справи Майдану.

 

 

Нагадаємо, у ДБР створили підрозділ з розслідування злочинів, скоєних під час Революції Гідності. Своєю чергою, адвокати постраждалих і загиблих під час Революції Гідності вимагають зібрати позачергове засідання парламенту, аби ухвалити зміни до законодавства, які не дозволять зупинити розслідування справ Майдану.

 

18 листопада стало відомо, що Генпрокуратура передала до ДБР понад 20 проваджень, пов’язаних із злочинами часів Революції гідності. Вони стосуються убивств силовиків, злочинної організації Віктора Януковича й так званих суддів Майдану. 

 

21 листопада президент Володимир Зеленський пообіцяв родичам Героїв Небесної сотні «зробити все для пришвидшення розслідування справ Майдану».

 

Водночас 21 листопада адвокатка родин героїв Небесної сотні Євгенія Закревська оголосила голодування, вимагаючи прийняття Верховною Радою поправки, яка дозволить продовжити розслідування справ Майдану після втрати Генпрокуратурою слідчих функцій.  

 

Відділ ДБР у справах Майдану тимчасово очолив Павло Нікульніков. До кінця 2018 року він був начальником слідчого відділу в Станично-Луганському районі, а потім перейшов на роботу до ДБР. Загалом у відділі працюють 13 слідчих.