ГПУ назвала кількість підозрюваних та визнаних винними у справах Євромайдану

30 Листопада 2019, 11:31

Українські суди вже визнали винними у справах Євромайдану 59 осіб. Про це повідомляє "Радіо Свобода" з посиланням на відповідь Генеральної прокуратури України на запит.

 

За даними ГПУ, загалом правоохоронними органами України у провадженнях цієї категорії повідомлено про підозру 445 особам, з них: 48 високопосадовцям, 228 правоохоронцям, у тому числі 27 слідчим, 20 прокурорам та 23 суддям.

 

"Скеровано до суду 195 обвинувальних актів стосовно 298 осіб. У вчиненні злочинів судами визнано винними 59 осіб, щодо 46 з них ухвалено обвинувальні акти", – заявили в Генпрокуратурі.

 

У відомстві розповіли, що за перші дев’ять місяців 2019 року управління спеціальних розслідувань ГПУ повідомило про підозру 14 особам, у тому числі високопосадовцям, керівникам правоохоронних органів. Щодо 11 людей досудове слідство закінчене і обвинувальні акти направлені до суду. За ці місяці судді оголосили один обвинувальний вирок.

 

Загалом упродовж усього часу управління спеціальних розслідувань досліджувало понад 4 100 епізодів вчинення кримінальних правопорушень, у яких підозру повідомили 288 людям. У прокуратурі зазначили, що слідчі цього управління направили до суду 81 обвинувальний акт щодо 162 людей. За результатами судового розгляду суд визнав винними 20 осіб, стосовно 19 з них ухвалив обвинувальні вироки.

 

У ГПУ підрахували, що під час подій Євромайдану постраждали 2 442 людини. З них – 1 721 цивільна особа та 721 правоохоронець.

 

Нагадаємо, у Держбюро розслідувань створили підрозділ з розслідування злочинів, скоєних під час Революції Гідності.

 

Своєю чергою, адвокати постраждалих і загиблих під час Революції Гідності вимагають зібрати позачергове засідання парламенту, аби ухвалити зміни до законодавства, які не дозволять зупинити розслідування справ Майдану.

 

18 листопада стало відомо, що Генеральна прокуратура України передала до Держбюро розслідувань (ДБР) понад 20 проваджень, пов’язаних із злочинами часів Революції гідності. Вони стосуються убивств силовиків, злочинної організації Віктора Януковича й так званих суддів Майдану. 

 

21 листопада президент Володимир Зеленський пообіцяв родичам Героїв Небесної сотні "зробити все для пришвидшення розслідування справ Майдану".

 

Водночас 21 листопада адвокатка родин героїв Небесної сотні Євгенія Закревська оголосила голодування, вимагаючи прийняття Верховною Радою поправки, яка дозволить продовжити розслідування справ Майдану після втрати Генпрокуратурою слідчих функцій.