У Болгарії викрили дипломата – російського шпигуна

28 Жовтня 2019, 18:09

Спеціальна прокуратура Болгарії проводить досудове розслідування щодо російського дипломата – першого секретаря посольства у Софії. Він підозрюється у розвідувальній діяльності на території країни. Про це в понеділок, 28 жовтня, повідомила болгарська прокуратура.

 

Відомство встановило, що з вересня минулого року дипломат збирав на території Болгарії інформацію, яка має характер державної таємниці, для передачі її в Москву. Він проводив регулярні конспіративні зустрічі з громадянами Болгарії, зокрема високопосадовцями, що мають доступ до державної таємниці, яка стосується Болгарії, ЄС і НАТО. За надану інформацію він пропонував матеріальну допомогу.

 

Відповідно до пункту 1 статті 31 Віденської конвенції про дипломатичні зносини «дипломатичний агент має імунітет від кримінальної юрисдикції приймаючої держави». Відтак, попри наявність підстав для його притягнення як обвинуваченого, передбаченого ст. 1 КК Болгарії, кримінальне провадження було зупинено за КПК Болгарії («посадовець, що володіє імунітетом»).

 

25 жовтня генеральний прокурор Сотір Цацаров офіційно повідомив міністра закордонних справ про результати розслідування і дії прокуратури.

 

Як зазначає агенція БГНЕС, цитуючи повідомлення МЗС Болгарії, після отримання інформації спеціальної прокуратури до міністерства закордонних справ викликали російського посла.

 

«Болгарська сторона попросила російські інституції відкликати їхнього співробітника до кінця дня (понеділка). За інформацією міністерства, згадана особа вже залишила територію Республіки Болгарія», – ідеться в повідомленні.

 

Нагадаємо, 26 жовтня в Польщі арештували працівника Агенції військового майна Пьотра С. за підозрою у співпраці з російською розвідкою. Чоловікові також було пред'явлено звинувачення у незаконному зберіганні зброї та використанні підробленого документа.