Трамп анонсував скасування санкцій проти Туреччини

24 Жовтня 2019, 10:54

Президент США Дональд Трамп заявив, що США скасують санкції проти Туреччини, введені після початку збройної операції турецького лідера Таїпа Ердогана проти сирійських курдів. Про це 24 жовтня повідомляє ВВС.

 

"Санкції будуть зняті, якщо не трапиться щось, чим ми будемо незадоволені", – зазначив лідер США.

 

Він додав, що Туреччина запевнила його у припиненні бойових дій в регіоні. 

 

 

Нагадаємо, 14 жовтня США ввели санкції проти турецьких відомств та низки високопосадовців через дії Туреччини у Сирії. Також у США хотіли підвищити мита на турецьку сталь до 50%, тобто до травневого рівня (тоді США вдвічі знизили мита на турецьку сталь до 25%), та припинити переговори під егідою Міністерства торгівлі щодо торговельної угоди з Туреччиною на суму 100 млрд доларів. Пізніше Анкара заявила про готовність відповісти на обмежувальні заходи США.

 

Також, представники Держдепартаменту і міністерства енергетики США обговорювали можливість вивезення близько 50 одиниць тактичної ядерної зброї з американської авіабази Інджирлік у Туреччині. Де-факто це означатиме кінець американо-турецьких відносин.

 

16 жовтня США виключили Туреччину з міжнародної військової коаліції проти Ісламської держави, обмеживши її доступ до розвідувальної інформації. 

 

17 жовтня США домовилися з Туреччиною про п'ятиденне припинення вогню турецькими військами на півночі Сирії, щоб курди могли покинути території, де Анкара розпочала військову операцію.

 

23 жовтня Туреччина зупинила військову операцію Peace Spring після переговорів із Росією.