Трамп може залишити американський контингент у Сирії – NYT

21 Жовтня 2019, 11:18

Білий дім може залишити майже 200 військових у Сирії, незважаючи на ухвалене раніше рішення вивести свої війська з країни. Про це у неділю, 20 жовтня, повідомила газета The New York Times з посиланням на високопосадовця в адміністрації президента США Дональда Трампа.

 

Зазначається, що факт обговорення подібного питання підтвердили троє інших чиновників з адміністрації Трампа та Пентагону.

 

Так, Трамп схиляється до того, щоб залишити американський контингент у Сирії для боротьби з «Ісламською державою». Також, американські військові допомагатимуть курдам зберегти контроль над нафтовими родовищами в регіоні.

 

Імовірно, американські військові дислокуватимуться вздовж кордону з Іраком, але подалі від зони припинення вогню, про яку раніше США домовилися з Туреччиною.

 

Нагадаємо, 6 жовтня Білий дім заявив, що США більше не братимуть участі в боротьбі проти турецької військової операції проти підтримуваних Вашингтоном курдських сил на півночі Сирії. 

 

9 жовтня турецький президент Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Туреччина розпочала військову операцію Peace Spring проти курдського формування SDF (Сирійські демократичні сили), яке вважає терористами. На «звільненій території» Туреччина хоче створити так звану безпечну зону і переселити туди 3,5 млн сирійських біженців, які сьогодні перебувають на турецькій території.

 

За ідею вивести війська, тим самим розчистивши шлях для Туреччини, Трамп піддався критиці з боку колишніх військових командувачів, демократів і навіть деяких союзників-республіканців.