Не наш кордон. Трамп пояснив, чому виводить війська з Сирії

17 Жовтня 2019, 10:40

Президент США Дональд Трамп заявив, що вторгнення Туреччини в Сирію відбувається "не на нашому (американському) кордоні", а колишніх союзників США курдів назвав "не ангелами". Так американський лідер відповів на звинувачення у виведенні майже всіх американських військ із Сирії, передає ВВС.

 

Він зазначив, що США – "не політичний агент", а американцям "час повертатися додому".

 

Палата представників не підтримала позицію Трампа. Демократи та республіканці проголосовали проти рішення вивести війська.

 

Як зазначається у публікації, дехто вважає, що виведення американців з регіону дало "зелене світло" турецькому президенту Таїпу Ердогану щодо наступу на сирійських курдів. 

 

Раніше курди були одними з головних союзників США у боротьбі проти Ісламської держави, тому є побоювання, що дестабілізація в регіоні призведе до нових конфліктів з бойовиками. 

 

Нагадаємо, міністр оборони США Марк Еспер в ефірі FoxNews повідомив, що США "найближчим часом" виведуть майже всі свої війська з північної частини Сирії. Днем раніше таке розпорядження дав Трамп. 

 

Як повідомлялося, 15 жовтня США запровадили санкції щодо Міністерств оборони і енергетики Туреччини, а також низки турецьких високопосадовців у відповідь на турецьку військову агресію проти курдів у Сирії.

 

16 жовтня Ердоган заявив, що Туреччина зупинить військову операцію проти курдських сил на півночі Сирії, якщо курдські загони в регіоні до вечора складуть зброю та вийдуть із запланованої "безпечної зони".