Наступ Туреччини на Сирію. США заявили, що потрапили під обстріли

12 Жовтня 2019, 14:40

Американські військові 11 жовтня потрапили під обстріли з боку турецьких позицій поблизу міста Кобан у Сирії. Про це повідомила прес-служба Міноборони США. 

 

Директор відділу оборонної преси Брук ДеВалт заявив, що турецька сторона знала про присутність американських військ у районі, де стався вибух – в декількох сотнях метрів від зовнішньої межі зони безпеки. 

 

Ніхто з військових США не постраждав. 

 

Міноборони США закликало Туреччину припинити будь-які дії, які можуть змусити американських військових захищатися. 

 

Нагадаємо, Туреччина хоче збройним шляхом знищити сирійське курдське формування SDF (Сирійські демократичні сили), членів якого вона вважає терористами, та відкинути їх подалі від кордону з Туреччиною.

 

5 жовтня турецький президент Реджеп Таїп Ердоган оголосив про початок наступальної операції проти курдів у Сирії за участі сухопутних військ та авіації.

 

США ведуть переговори з турецькою стороною щодо забезпечення безпеки на півночі Сирії.

 

6 жовтня Білий дім заявив, що США не братимуть участі в боротьбі проти турецької військової операції проти підтримуваних Вашингтоном курдів.

 

9 жовтня поблизу турецького кордону, у північно-східному сирійському місті Рас-ель-Айн, утримуваному SDF, сталася низка вибухів. У SDF заявили, що турецькі військові літаки завдали удару по їхньому регіону на північному сході.

 

Також 9 жовтня курдський автономний уряд оголосив триденну загальну мобілізацію.

 

9 жовтня Ердоган заявив, що Туреччина розпочала військову операцію Peace Spring проти курдських сил.

 

12 жовтня з території Сирії здійснили атаку на Туреччину.