Туск розкритикував дії Туреччини в Сирії

11 Жовтня 2019, 16:35

Президент Європейської ради Дональд Туск заявив, що збройна операція Туреччини проти курдів у Сирії може спричинити гуманітарну катастрофу. Про це він сказав у Нікосії 11 жовтня, передає прес-служба Європейської ради. 

 

"Туреччина повинна зрозуміти, що наше головне занепокоєння пов’язане із тим, що її дії можуть призвести до ще однієї гуманітарної катастрофи, і це є неприйнятним", – зазначив Туск. 

 

Він також висловив солідарність із Кіпром щодо поведінки Туреччини у кіпрській морській зоні, в яку продовжують заходити турецькі бурові судна

 

Нагадаємо, Туреччина хоче збройним шляхом знищити сирійське курдське формування SDF (Сирійські демократичні сили), членів якого вона вважає терористами, та відкинути їх подалі від кордону з Туреччиною.

 

5 жовтня турецький президент Реджеп Таїп Ердоган оголосив про початок наступальної операції проти курдів у Сирії за участі сухопутних військ та авіації.

 

США ведуть переговори з турецькою стороною щодо забезпечення безпеки на півночі Сирії.

 

6 жовтня Білий дім заявив, що США не братимуть участі в боротьбі проти турецької військової операції проти підтримуваних Вашингтоном курдів.

 

9 жовтня поблизу турецького кордону, у північно-східному сирійському місті Рас-ель-Айн, утримуваному SDF, сталася низка вибухів. У SDF заявили, що турецькі військові літаки завдали удару по їхньому регіону на північному сході.

 

Також 9 жовтня курдський автономний уряд оголосив триденну загальну мобілізацію.

 

9 жовтня Ердоган заявив, що Туреччина розпочала військову операцію Peace Spring проти курдських сил.