Сирійські курди оголосили мобілізацію у відповідь на наступ Туреччини

9 Жовтня 2019, 15:39

Курдський автономний уряд на північному сході Сирії оголосив у середу, 9 жовтня, триденну загальну мобілізацію у зв'язку з початком військової операції Туреччини. Про це йдеться у заяві "Демократичних сил Сирії", передає DW

 

"Коли погрози та мобілізація турецької армії та її найманців набирають обертів, ми закликаємо наш народ вийти до територій, що межують із Туреччиною, аби виконати свій моральний обов'язок та дати відсіч у цей важливий історичний момент", – йдеться у заяві.

 

Водночас курдів по всьому світу закликають вийти на демонстрацію проти анонсованого турецькою владою наступу на півночному сході Сирії.

 

Нагадаємо, Туреччина хоче збройним шляхом знищити сирійське курдське формування SDF (Сирійські демократичні сили), членів якого вона вважає терористами, та відкинути їх подалі від кордону з Туреччиною.

 

У район, який донедавна вважався «зоною безпеки» на північному сході Сирії, Анкара хоче переселити до 2 млн сирійських біженців.

 

5 жовтня Ердоган оголосив про початок наступальної операції проти курдів у Сирії за участі сухопутних військ та авіації.

 

США ведуть переговори з турецькою стороною щодо забезпечення безпеки на півночі Сирії.

 

6 жовтня Білий дім заявив, що США не братимуть участі в боротьбі проти турецької військової операції проти підтримуваних Вашингтоном курдів.