Порошенко не прийшов на допит ДБР у справі про Мальдіви

3 Жовтня 2019, 12:36

У четвер, 3 жовтня, екс-президент Петро Порошенко не прийшов на допит до Держбюро розслідувань (ДБР). Він викликався як свідок у справі про організацію незаконного перетину кордону України з підробленими документами. Про це повідомила речниця ДБР Анжеліка Іванова під час брифінгу.

 

Зазначено, що справа стосується різдвяної поїздки Порошенка на Мальдівські острови у 2018 році. Досудове розслідування розпочато за ч.1 ст.366 (службове підроблення), ч.1 ст.332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України), ч.4 ст.358 (використання завідомо підробленого документа) ККУ.

 

Слідчі ДБР перевірять інформацію про організацію екс-президентом незаконного переправлення через державний кордон України з використанням завідомо підроблених документів. Крім того, буде з'ясовано можливе внесення посадовими особами державних митних і прикордонних органів в офіційні документи завідомо неправдивих відомостей з метою забезпечення перетину кордону.

 

Нагадаємо, у 2018 році журналісти «Схем» з’ясували, що Порошенко з 1 по 8 січня 2018 року провів різдвяну відпустку на Мальдівах. Він летів на приватному літаку разом із 7 пасажирами. Журналісти припускали, що ці особи не проходили паспортний контроль та подорожували під іншими іменами. Імовірно, президент витратив на відпустку щонайменше 500 тис. доларів.

 

У прес-службі тодішнього президента це заперечили. Повідомлялося, що Порошенко був удома, кілька днів провів в Івано-Франківській області та відвідав з приватною поїздкою Мальдіви. Також Порошенко заявляв, що під час поїздки на Мальдіви перетинав кордон з власним паспортом, з відповідною реєстрацією прикордонників і сам сплачував за переліт і проживання у готелі.

 

Як повідомлялося, ДБР розслідує 13 кримінальних справ, у яких фігурує Порошенко. Понад десять з них написав екс-заступник глави Адміністрації президента Віктора Януковича Андрій Портнов.

 

3, 6 10, 18 та 27 вересня Порошенко також не з’явився на допит ДБР, зокрема, через недійсність повістки, роботу в парламенті та закордонну поїздку.