Едвард Лукас: Провідні інституції США паралізовані

3 Жовтня 2019, 11:50

Провідні інституції США паралізовані, єдиний просвіт — Пентагон, що ще тримається серед хаосу. Про це на сторінках Тижня пише Едвард Лукас, старший віце-президент Центру аналізу європейської політики (СЕРА, Варшава й Вашингтон).

 

«Протягом тижня, що я провів у столиці США, стало очевидно: провідні інституції держави паралізовані. Рада національної безпеки, що десятиліттями була серцем кожної президентської Адміністрації, випатрана. Раніше іноземні дипломати налагоджували там зв’язки, нині вони вже й не намагаються. Та й не тільки вони: ніхто ані всередині, ані поза урядом не намагається. Неначе корабель-привид, Держдепартамент лине океаном, безпомічно розмахуючи парусами», — пише він.

 

Лукас нагадав, що пані посла США в Україні Марі Йованович звільнили в травні після того, як вона впала в немилість до Кушнера й Джуліані . Тепер відомо, що в горезвісному заклику Трампа до українського колеги Зеленського щодо проведення розслідування йшлося про цю посадовицю, коли американський президент казав про «погані новини» для неї, погрозливо додавши, що на «жінку очікують певні неприємності.

 

«Мої друзі, які поки що працюють в Держдепартаменті, тривожаться. Якщо Білий дім не звертає уваги на твою роботу, то працюєш неефективно, а якщо звертає, то тобі непереливки», — зауважує він.

 

Єдиним просвітом, за словами експерта, є Пентагон, що ще тримається серед цього хаосу. Конгрес, попри розкол, голосує за виділення коштів і підтримує місії Пентагона. Військових годують і забезпечують зброєю. Такі посадовці, як заступник міністра оборони з політичних питань Джон Руд, застерігають про загрозу Китаю. Однак головнокомандувач змушує закипати навіть небагатослівних військовослужбовців. З одного боку, президент роздратував їх рішенням заморозити військові навчання в Південній Кореї, бо вони «надто дорогі», тоді як злочинний режим на Півночі активізує ракетні випробування. З другого — Трамп вагається у відносинах з Іраном. Військовослужбовці також вжахаються від потурань Росії. Люди у формі ненавидять війну, але й терпіти не можуть нерішучості.

 

«Найбільшу небезпеку становлять для президента незгодні й розвідники. Американські шпигуни розлючені через недбале ставлення Трамп до таємниць і применшення зусиль розвідки. Нещодавно він висловив думку, що інформатора, який поскаржився на його телефонну розмову із Зеленським, треба пристрелити», — наголошує Лукас.

 

Детальніше читайте в черговому номері журналу «Український тиждень»