Едвард Лукас: Китаєм і Росією керують режими, які бояться власного народу

2 Серпня 2019, 09:06

Що спільного між Росією та Китаєм? Обома країнами керують режими, які бояться власного народу. У випадку Росії страх виліз на поверхню цими вихідними на вулицях Москви, у випадку Піднебесної загроза дала про себе знати на вулицях Гонконгу. Про це на сторінках Тижня пише Едвард Лукас, старший віце-президент Центру аналізу європейської політики (СЕРА, Варшава й Вашингтон).

 

«У випадку Росії страх виліз на поверхню цими вихідними на вулицях Москви: поліція заарештувала понад тисячу осіб, які протестували, бо влада не дозволила незалежним кандидатам балотуватися на місцевих виборах, що відбудуться 8 вересня», – пояснює він.

 

У випадку Піднебесної, за словами Лукаса, загроза дала про себе знати на вулицях Гонконгу — нібито автономної території, яку 1997 року китайцям передала колишня колоніальна влада Великої Британії. Тамтешні протести спалахнули на початку червня у зв’язку з ухваленням закону про екстрадицію, який дозволив відправляти гонконгівців на суд до материкового Китаю. І ось уже два місяці на вихідних відбуваються масштабні акції через брехню, впертість та жорстокість влади. Мітингарі висувають серйозніші вимоги: демократія, прозорість влади і фактична незалежність. Народ обурився ще більше, коли всі дізналися, що поліція змовилася з гангстерами для розгону акцій протесту.

 

При цьому експерт додає, що в обох випадках короткочасні перспективи протестувальників доволі сумні.

 

Детальніше читайте в черговому номері журналу «Український тиждень»