Протести у Грузії. Усе, що відомо про заворушення у Тбілісі

21 Червня 2019, 12:35

Грузинську столицю Тбілісі ввечері 20 червня охопили багатотисячні протести. Масове невдоволення громадян викликали дії депутата-комуніста Держдуми РФ Сєргєя Гаврілова.

 

У четвер він приїхав до Грузії для участі у засіданні очолюваної ним Міжпарламентської асамблеї православ'я, яке мало відбутися у парламенті країни. Коли йому надали для виступу крісло спікера парламенту, Гаврілов почав говорити російською.

 

 

З огляду на те, що частина грузинської території окупована РФ, такий факт обурив опозицію, і її представники зірвали захід. Російській делегації довелось терміново у супроводі охорони покинути парламент та вилетіти назад до Росії.

 

 

Тим часом до акцій протесту вдалися небайдужі громадяни – ввечері близько 10 тисяч людей зібралися в Тбілісі біля будівлі парламенту, а згодом прорвалися до внутрішнього подвір'я установи. Почалися сутички з поліцією. Правоохоронці застосували проти протестувальників сльозогінний газ, а також стріляла гумовими кулями.

 

 

 

 

Уже відомо про сотні постраждалих як з боку мітингувальників, так і зі сторони правоохоронців. Так, на ранок п’ятниці Мінохорони здоров'я Грузії відзвітувало про 240 постраждалих, з них 80 – поліцейські. Більшість постраждалих вже виписали, ще 102 – досі у лікарнях. Кільком постраждалим вже зробили операції. Принаймні двоє мітингарів втратили очі.

 

 

Зауважимо, що око втратила одна з представниць ЗМІ. Допомога знадобилася і колишній очільниці Нацполіції України Хатії Деканоідзе.

 

Водночас президент Грузії Саломе Зурабішвілі відмовилася підтримувати мітингувальників, заявивши, що гідність країни було порушено, однак «це не виправдовує штучну хвилю антидержавних дій, спрямованих на вторгнення до парламенту та повалення уряду», і що внутрішнє протистояння вигідне Росії.

 

"Стався дуже великий злочин – те, що гідність країни було порушено. Однак це не виправдовує штучну хвилю антидержавних дій, спрямованих на вторгнення до парламенту та повалення уряду. Росія є нашим ворогом і окупантом. Його п'ята колона може бути небезпечнішою за відкриту агресію. Розпад країни і суспільства, внутрішнє протистояння не допомагають нікому, сьогодні це найвідоміша зброя Росії", – написала вона у Facebook.

 

Міністерство внутрішніх справ Грузії назвало протести в Тбілісі «спробою масового перевороту».

 

У п'ятницю затриманих під час акції почали переводити з ізолятора тимчасового утримання Головного управління поліції в Тбіліський міський суд, де вже почався розгляд справ у справах про адміністративні правопорушення у зв'язку з акцією. Більшість затриманих обвинувачуються в порушенні статей 173 і 166 Кодексу про адміністративні правопорушення, що має на увазі опір поліції і дрібне хуліганство.

 

На вечір 21 липня грузинська опозиція запланувала нову акцію протесту. Про це заявив глава партії Єдиний національний рух Григол Вашадзе. Своєю чергою лідер партії Європейська Грузія Гіга Бокерія зазначив, що опозиція вимагає відставки спікера парламенту Іраклія Кобахідзе і заміни мажоритарної виборчої системи на пропорційну.