Помпео закликав Європу не пов’язувати свою енергетичну базу з РФ

4 Червня 2019, 13:29

Державний секретар Сполучених Штатів Америки Майк Помпео закликав європейські країни диверсифікувати джерела поставок енергоносіїв, щоб їх енергетична база не була пов'язана з Росією. Про це йдеться на сайті Держдепу США.

 

"Ми в Америці просто сподіваємося, що Європа серйозно поставиться до необхідності диверсифікованої, безпечної енергетичної бази – енергетичної бази, не пов'язаної з Росією", – зауважив він.

 

"Ми знаємо історію відносин Європи та Росії. Ми знаємо, що під час конфлікту росіяни використовуватимуть будь-які наявні у них інструменти, щоб підвищити витрати для Європи, якщо вона захоче прийняти рішення, які відповідають її найкращим інтересам, але, можливо, не відповідають інтересам Росії. Ми сподіваємося, що Європа зрозуміє це правильно", – наголосив Помпео. 

 

Водночас держсек відмовився повідомити, чи існує ризик введення санкцій проти нідерландських компаній, якщо вони візьмуть участь в проекті будівництва "Північного потоку-2". 

 

"Я ніколи не говорив про санкції, перш ніж ми їх зробимо", – сказав він.

 

Нагадаємо, 21 травня міністр енергетики США Рік Перрі анонсував ухвалення законопроекту про санкції щодо компаній-учасниць проекту "Північний потік-2" у «не дуже віддаленому майбутньому».

 

Також сенатор-республіканець від Техасу Тед Круз та сенатор-демократ від Нью-Гемпшира Джинн Шейхін підготувализаконопроект щодо санкції проти російського газопроводу "Північний потік-2". Планується, що обмежувальні заходи будуть спрямовані на судна, які прокладають газопровід, та компанії, які володіють цими суднами. У законопроекті також йдеться про відмову у візах керівникам компаній, які пов'язані з цими суднами. Крім цього, законопроект передбачає санкції проти компаній, які проводять страхування газопроводу.

 

Раніше посол США у Німеччині Річард Гренелл виступив з погрозами санкційних заходів проти німецьких компаній, що беруть участь у проекті російського газопроводу "Північний потік-2".

 

Крім того, віце-президент США Майк Пенс розкритикував Німеччину за будівництво проекту "Північний потік-2" і недостатні витрати на оборону. 

 

Водночас у Міністерстві економіки Німеччини виступили проти екстериторіальних санкцій США щодо проекту "Північний потік-2".