В Польщі на виборах до Європарламенту перемогла правляча “Право і справедливість”

27 Травня 2019, 12:00

Націонал-консервативна правляча партія Ярослава Качинського "Право і справедливість" (ПіС) перемогла на виборах до Європейського парламенту в Польщі. Про це свідчать дані екзит-полів.

 

 

Зокрема, ПіС отримала 44,7% голосів. Таким чином партія здобуде 24 з 52 місць у Європарламенті.

 

Водночас опозиційний альянс "Європейська коаліція" ("Громадянська платформа", "Польська селянська партія", "Cучасна", "Союз демократичних лівих сил" та "Зелені".) набрала 38,2% підтримки, що має забезпечити 22 мандати в Європарламенті.

 

Своєю чергою, на третьому місці опинилася нещодавно створена партія "Весна", отримавши 6,4%. Ця партія здобуде три місця в Європарламенті.

 

Нагадаємо, два найбільших блоки – Європейська народна партія (ЄНП) та Прогресивний альянс соціалістів і демократів – втратили більшість у Європейському парламенті.  Так, зелені, ліберали і націоналісти досягли цьогоріч на виборах більшого успіху.  Зокрема, голоси розподілилися таким чином (кількість місць): EPP – 179 (Європейська народна партія); S&D – 150 (Прогресивний Альянс Соціалістів і Демократів); ALDE&R – 107 (Альянс лібералів і демократів для Європи); Greens/EFA – 70 (Група Зелених/Європейський вільний Альянс); ECR – 58 (Група європейських консерваторів і реформістів); GUE/NGL – 38 (Конфедеративна група Європейських об’єднаних лівих – Нордичних зелених лівих); EFDD – 56 (Європа свободи та прямої демократії); ENF – 58 (Група Європи націй та свободи); NI – 7 (депутати, що неприєднані до інших сил) Своєю чергою, ще 28 депутатів не належать до жодної політичної групи.