Президент Угорщини провів перші переговори з Зеленським

21 Травня 2019, 11:52

Президент Угорщини Янош Адер назвав обнадійливими перші переговори з новим президентом України Володимиром Зеленським. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

 

Зазначається, що лідери провели 20 травня зустріч після інавгурації новообраного українського глави держави.

 

Зокрема, Адер запропонував українському колезі якнайшвидше створити спільну комісію, учасники якої "у спокійній обстановці зможуть обговорювати всі спірні питання і їх вирішення".

 

За словами угорського президента, Зеленський прийняв дану пропозицію.

 

"Ми зацікавлені у побудові таких упорядкованих і спокійних відносин, які у нас склалися з іншими нашими сусідами. Адже Україна є найбільшою за чисельністю населення сусідньою державою. Ми готові до цього. Водночас я дав зрозуміти, що закарпатські угорці просять не більше ніж дотримуватися закріплених у Конституції і взятих на себе у міжнародних угодах зобов’язань", – підкреслив угорський президент.

 

Крім того, Адер відзначив, що "сьогодні в Україні права угорської меншини більш обмежені, ніж у часи радянської системи". Він додав, що в часи демократії такий стан є "неприпустимим".

 

Також він назвав сприятливим те, що Зеленський "продемонстрував відкритість і добрі наміри" у питаннях щодо закарпатських угорців, як-от подвійне громадянство, обговорення стану національної освіти та закону про мову і якнайшвидше вирішення спільними зусиллями і доброю волею пов’язаних із цим проблем.

 

Так, Адер запросив Зеленського відвідати Угорщину, щоб обмінятися думками, зокрема щодо розвитку контрольно-пропускних пунктів та охорону довкілля у прикордонній смузі.

 

Своєю чергою, прес-служба президента України також повідомила про зустріч Володимира Зеленського і Адера Яноша. "Глава держави наголосив, що російська агресія на сході та окупація Росією Криму вимагають продовження міжнародного тиску на Російську Федерацію. Володимир Зеленський також зауважив, що сподівається на відновлення підтримки європейської та євроатлантичної інтеграції України з боку Будапешта", – йдеться у повідомленні.

 

Нагадаємо, 20 травня президент Володимир Зеленський після інавгурації у залі парламенту анонсував розпуск Верховної Ради восьмого складу і дострокові парламентські вибори. Також Зеленський заявив, що у Ради тепер є два місяці. Водночас президент запропонував ВР скасувати депімунітет, прийняти виборчий кодекс, відкриті списки і закон про незаконне збагачення. Крім того, Зеленський запропонував звільнитися Кабінету міністрів.