Едвард Лукас: Після кількох десятиліть недбальства ЄС нарешті офіційно називає Китай “системним противником”

10 Травня 2019, 15:27

Після кількох десятиліть недбальства Європейський Союз нарешті офіційно називає Китай "системним противником". Про це на сторінках Тижня пише Едвард Лукас, старший віце-президент Центру аналізу європейської політики (СЕРА, Варшава й Вашингтон).

 
"Піднесення КНР справді невмолимо насувається. Це вже наддержава в торговельній, дипломатичній і технологічній сферах, а на культурному й військовому фронтах вона просувається семимильними кроками. Та, як засвідчили події минулого тижня, Піднебесна має свої вразливі місця. Перед обличчям достатньо сильної критики китайці відступають і намагаються виграти час", – пише він.
 
Лукас зауважив, що Захід досі перевершує Китай за багатьма параметрами, як-от "воєнний потенціал, економічна міць, чисельність населення і м’яка сила, а надто за потужністю своїх інституцій та альянсів".
 
"Тож, згуртувавшись, ми здатні впроваджувати правила й вимагати їхнього виконання практично в будь-якій сфері — від торгівлі до прав людини й викидів вуглецю, а також протидіяти китайським диверсіями та залякуванням. Ми потихеньку прокидаємося. Після кількох десятиліть недбальства ЄС нарешті офіційно називає Китай "системним противником". За термінологією Стратегії національної безпеки США, це "стратегічний конкурент", – наголошує автор.