Генпрокуратура відкрила справу за фактом підготовки Росією дітей у “ДНР” до бойових дій

7 Травня 2019, 10:23

Генеральна прокуратура України відкрила кримінальне провадження через сприяння Російської Федерації в підготовці дітей до бойових дій на території так званих "ДНР". Про це у понеділок, 6 травня, повідомляє прес-служба ГПУ.

 

Підставою для відкриття провадження став журналістський матеріал "Правозахисники показали, як в ОРДО мілітаризують дітей", який вийшов на "Українській правді" 5 травня 2019 року.

 

"Представники незаконного збройного формування терористичної організації "ДНР" за фінансової та організаційної підтримки Російської Федерації через військові табори і псевдопатріотичні клуби готують дітей до бойових дій. Разом з тим дітей виховують у дусі ідеології сепаратизму та "русского мира"", – пише ГПУ.

 

Як зазначається, це суперечить міжнародному праву, зокрема, Женевській конвенції та Римському статуту. Згідно з ними, окупаційна влада не має права змушувати місцеве населення служити в армії, а залучення дітей до 15 років до бойових дій є військовим злочином. Докази, які вдасться зібрати у справі, планують передати до Міжнародного кримінального суду.

 

Нагадаємо, за час агресії Російської Федерації  проти України загинуло понад 2,5 тисячі цивільних, серед них 242 дитини. Від підриву на мінах загинуло 27 дітей.