Nord Stream 2 пригрозив притягнути ЄС до суду через нові газові правила

24 Квітня 2019, 09:44

Компанія, що стоїть за газопроводом "Північний потік 2", пригрозила подати до Суду Європейського Союзу, якщо їй не вдасться уникнути нових положень, які, за її словами, ставлять під загрозу мільярди євро, інвестовані в проект. Про це повідомляє американське видання Politico.

 

Зокрема, виконавчий директор Nord Stream 2 Матіас Варніг написав у листі до президента Європейської комісії Жан-Клода Юнкера, що, якщо трубопровід не матиме права на відступ від нових газових правил, "цей захід буде дискримінаційним (стосовно Nord Stream 2, – Ред.) як до інвестора". За його словами, ЄС нібито може порушити міжнародний договір.

 

 

Так, Nord Stream 2 стверджує, що має право на "виняток", що застосовується до трубопроводів, які вже "завершені". Очікується, що новий закон набуде чинності цього літа. 

 

Своєю чергою, представник Комісії сказав, що "трубопровід повинен бути готовий до комерційної експлуатації на дату набуття чинності зміненої директиви, щоб розглядати його як існуючий трубопровід згідно з новим законодавством. Сумнівно, чи почне "Північний потік 2" діяти до набуття чинності зміненої директиви".

 

Також Комісія не відповіла на конкретні питання щодо листа, в якому компанія попросила відповідь від Брюсселя до 13 травня.

 

Нагадаємо, 15 квітня Рада ЄС затвердила нові правила ринку газу, які поширюватимуться на трубопроводи із країн, що не входять до складу ЄС, включаючи газопровід "Північний потік-2".