В Естонії розвідка назвала “Північний потік-2” загрозою для безпеки

12 Березня 2019, 17:46

Направлені з Росії в Європу газопроводи "Північний потік-2" і "Турецький потік" є ризиками для безпеки, підвищують залежність Європи від російського газу. Про це йдеться в щорічнику Департаменту зовнішньої розвідки Естонії, повідомляє Рostimees.

 

За оцінкою Департаменту, обидва газопроводи надовго прив'яжуть споживачів до своїх послуг і ускладнять створення інших каналів постачання. "Північний потік-2" і "Турецький потік" становлять загрозу для надійності постачання, оскільки не можуть відповідати гнучкості української системи постачання споживачів природним газом. У діючих газопроводів "Північний потік" і "Ямал-Європа" немає підземних газосховищ на зразок тих, якими користується українська система.

 

У доповіді йдеться про те, що обидва газопроводи нададуть Росії додатковий політичний важіль для впливу на європейські країни.

 

"Це підтверджує вже досягнутий Росією успіх у пошуку підтримки для "Північного потоку-2" і пошуку підтримки для другої нитки "Турецького потоку" серед політиків Південно-Східної Європи", – йдеться у виданні.

 

Нагадаємо, 12 жовтня президент Польщі Анджей Дуда та лідер Словаччини Андрій Кіска виступили проти будівництва російського проекту газопроводу "Північний потік-2", а також – підтримали збереження санкцій Європейського союзу проти Росії.

 

 28 серпня радник з питань європейської енергетичної безпеки Державного департаменту Сполучених Штатів Америки Бенджамін Шмітт заявив, що газопровід "Північний потік-2" – це загроза для безпеки в Європі. 

 

Раніше канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що будівництво  "Північного потоку-2" не поставить ФРН у велику залежність від поставок російського газу.

 

Додамо, що 27 березня компанія "Північний потік-2" (Nord Stream-2 AG) отримала дозвіл на будівництво та експлуатацію газопроводу в німецькій вільній економічній зоні. Згодом, 5 квітня уряд Фінляндії також видав дозвіл на будівництво газопроводу "Північний потік-2" у своїй винятковій економічній зоні. 7 червня уряд Швеції дозволив будівництво російського проекту газопроводу "Північний потік-2" у своїй винятковій економічній зоні.