Данія ухвалить рішення щодо “Північного потоку-2”, беручи до уваги агресію РФ

6 Березня 2019, 15:43

Російська агресія проти України зменшує шанси того, що Данія дозволить німецько-російському газопроводу "Північний потік-2" проходити через її територіальні води. Про це у середу заявив міністр закордонних справ Данії Андерс Самуельсен, повідомляє агентство AP.

 

За його словами, Данія ще не вирішила, чи надавати відповідний дозвіл, проте триваюча агресія Москви в Україні – не в інтересах його країни.

 

Енергетичне агентство Данії зараз розглядає заявку від російського державного "Газпрому". У разі відхилення заявки газопровід доведеться прокладати альтернативним маршрутом, що збільшить витрати на будівництво.

 

Самуельсен зазначив, оскільки зараз слово – за урядом Данії, Копенгаген оцінить, "що відбувається в Росії і як вона поводиться з Україною". Та дивлячись на російську агресію, каже Самуельсен, Росія "безумовно не працює в інтересах Данії в цілому".

 

"Північний потік-2" постачатиме російський газ через Балтійське море в Німеччину, в обхід Польщі та України. Будівництво газопроводу викликало критику з боку Варшави та Києва, а також балтійських країн і США.

 

Раніше Чапутович запропонував призначити спеціального посла генерального секретаря ООН з питань України. Крім тогр, на його думку, до "нормандського формату" (Німеччина, Франція, Україна, РФ) мають приєднатися США і ЄС.

 

Нагадаємо, 30 листопада Чапутович виступив за введення санкції проти Росії через російську агресію поблизу Керченської протоки.