В Укроборонпромі прокоментували звинувачення про закупівлю деталей з РФ

27 Лютого 2019, 18:13

Перший заступник генерального директора ДК "Укроборонпром" Сергій Омельченко заявив, що держконцерн не закопував та не постачав деталі і запчастини з РФ. Про це в середу, 27 лютого, він повідомив під час засідання комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки та оборони.

 

Омельченко наголосив, що в Україні протягом останніх років налагоджено виробництво більшої частини з переліку тих деталей і матеріалів, які використовуються у виробництві, ремонті озброєння і техніки.

 

"В той же час ще цілий перелік деталей, які заміщені. Вони раніше вироблялися на території Росії, а зараз не постачаються. Вони заміщені західними аналогами", – повідомив він.

 

За його словами, з країною-агресором не може бути офіційного імпорту запчастин для військової техніки та озброєння.

 

"Чи то є контрабанда, чи офіційний імпорт – це питання правоохоронних органів. Офіційних імпортів ніяких не може бути з країною-агресором. Але в той же час, якщо нам потрібно постачати озброєння та військову техніку до лав наших Збройних сил, "Укроборонпром" здійснює роботу щодо отримання відповідних матеріалів і деталей по всьому світові. Звичайно, не йдеться про закупівлю деталей або будь-яку торгівлю з Росією", – резюмував Омельченко.

 

Читайте також: Розслідування розкрадань в Укроборонпромі: зрада чи змова?

 

Як повідомлялося, 27 лютого генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що вважає "прийнятною" контрабанду деталей для армії з Росії.

 

Нагадаємо, журналісти програми «Наші гроші» оприлюднили інформацію про те, що  особи з оточення президента нібито заробляли на поставках російських запчастин до військової техніки. За інформацією, син заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор начебто був учасником мільйонних схем з розкрадання коштів в ОПК, зокрема, разом з іншими особами за контрабандними схемами постачав в Україну з РФ запчастини до військової техніки. Журналісти вважають, що українські підприємства ОПК у декілька разів переплачували за запчастини.

 

Президент України Петро Порошенко 26 лютого підтримав відсторонення Олега Гладковського від виконання обов'язків першого заступника секретаря Ради національної безпеки та оборони (РНБО) на час проведення розслідування. 

 

26 лютого близько 200 активістів "Національного корпусу" приїхали в Козин Київської області до будинку Ігоря Гладковського – сина першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони Олега Гладковського. Обидва є фігурантами журналістського розслідування про розкрадання в Укроборонпромі. 27 лютого понад 50 активістів прийшло під будівлю державного концерну "Укроборонпром", протестуючі через розкрадання коштів в оборонній сфері

 

27 лютого генеральний директор ДК "Укроборонпром" Павло Букін відсторонив від посад директора державного підприємства "Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені О. О. Морозова" Олексія Бабіча і директора ДП "Ізюмський приладобудівний завод" Сергія Філоненка відсторонили від посад.