Порошенко повідомив, що зараз окуповані близько 7% території України

20 Лютого 2019, 17:42

Президент Петро Порошенко в середу, 20 лютого, повідомив, що зараз окуповані близько 7% території України, включно з Кримом та східними районами Донецької і Луганської областей. Про це він заявив під час виступу на дебатах Генеральної Асамблеї ООН "Ситуація на тимчасово окупованих територіях України".

 

"Спершу РФ захопила Крим, потім перетворила Донбас на поле бою, а далі поширила свою агресію на Азовське та Чорне моря і Керченську протоку. Майже 7% території України, включно з Кримом та східними районами Донецької і Луганської областей, наразі окуповані", – наголосив глава держави.

 

Він уточнив, що збройна агресія РФ забрала життя 13 тис. осіб і понад 28 тис. осіб зазнали поранень.

 

Також Порошенко повідомив, що першою жертвою агресії РФ став кримський татарин Решат Аметов.

 

"Решат Аметов виступив з одноосібною мирною протестною акцією проти агресії. Росіяни затримали його, мордували та вбили (3 березня 2014 рок – Ред.). Причина смерті – ножове поранення в око. Це був лише початок жахіть в окупованому Росією Криму", – зазначив він.

 

Крім того, за його словами, 13 квітня 2014 року війна забрала першу жертву на Донбасі – українського офіцера Геннадія Біліченка.

 

"Шість днів потому, ті самі російські військові затримали Володимира Рибака у місті Горлівка, який хотів у своєму місті підняти прапор України. Разом з ним був 19-річний активіст Юрій Поправко. Їх піддали тортурам та скинули, ще живих, у ріку. Ось як розпочалася війна на Донбасі", – додав Порошенко.

 

Як повідомлялося, 20 лютого офіційна дата початку тимчасової окупації Криму, яка була визначена 21 квітня 2015 року постановою Верховної Ради "Про Заяву Верховної Ради України «Про відсіч збройній агресії Російської Федерації та подолання її наслідків".