Голова ДПСУ розповів про посилення Україною охорони морського кордону

4 Лютого 2019, 11:25

Голова Державної прикордонної служби Петро Цигикал повідомив, що Україна опрацьовує можливі варіанти посилення морських підрозділів в Азовському морі. Про це він повідомив в інтерв’ю "5 каналу".

 

Зараз ми також опрацьовуємо можливі варіанти посилення наших морських підрозділів в Азовському морі. Ми вже провели поточний ремонт кількох наших кораблів та катерів, минулого року на службу заступили катери проекту UMC-1000 з покращеними ходовими характеристиками, проведено ремонт корабля "Донбас", але це лише початок. Наше завдання – створити в Азовському та Чорному морях потужне і мобільне угрупування прикордонних кораблів і катерів, які б могли оперативно та ефективно виконувати як правоохоронні функції, так і протидіяти військовим загрозам на початковому етапі збройного конфлікту", – наголосив Цигикал.

 

Водночас він зазначив, що наразі ведуться переговори із французькими партнерами про закупівлю 22 сучасних патрульних кораблів.

 

"У разі, якщо всі питання по цій угоді будуть успішно вирішені, це дасть нам повністю прикрити лінію морського кордону і забезпечити надійний його захист", – підкреслив голова ДПСУ.

 

Крім того, за його словами, на узбережжі Азовського моря вже зведено п'ять веж, які впродовж року будуть оснащені сучасними засобами візуального та радіотехнічного контролю.

 

"Ще один важливий елемент – система контролю за надводною обстановкою. Наразі на узбережжі Азовського моря вже зведено п'ять веж, які впродовж року будуть оснащені сучасними засобами візуального та радіотехнічного контролю. Ці об’єкти будуть інтегровані до загальної системи та допоможуть нам повністю контролювати лінію морського кордону", – повідомив Цигикал.

 

Він також додав, що зараз ДПСУ продовжує відстежувати та документувати незаконну діяльність Росії в акваторії Азовського та Чорного морів.

 

"Це стосується і господарської діяльності, і військової агресії. Своєю чергою, після подій 25 листопада ми привели наші кораблі у повну бойову готовність. Усі вони все ще перебувають на позиціях і проходять відповідні тренування. Звісно, з огляду на льодову обстановку. Але в разі військової агресії проти України сил лише Морської охорони ДПСУ буде замало. Тому ми відпрацьовуємо заходи протидії спільно із штабом ООС та в єдиному задумі сил сектора Національної безпеки і оборони", – резюмував він.  

 

Як повідомлялося, Європейський Союз і Сполучені Штати Америки розглядають додаткові санкції на випадок, якщо Росія не звільнить українських моряків, захоплених у районі Керченської протоки.

 

Нагадаємо, 15-16 січня Лефортовський районний суд Москви продовжив термін тримання під вартою до 24 квітня вісім полоненим українським морякам.

 

25 січня уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що у Росії пообіцяли провести додаткове медобстеження полоненого моряка Сороки. 12 січня вона заявила, що пораненим українським морякам з початку 2019 року не надають ліків у ізоляторі "Матросская тишина".

 

25 листопада прикордонні кораблі РФ здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України. Так, кораблі ВМС України у складі двох малих броньованих артилерійських катерів та рейдового буксиру здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря. Російський прикордонний корабель "Дон" здійснив таран українського рейдового буксира, в результаті якого пошкоджено головний двигун корабля, обшивку та леєрне огородження, втрачено рятувальний плотик. Згодом російські кораблі відкрили вогонь по корабельній групі Військово-морських сил ЗС України під час виходу з Керченської протоки, внаслідок чого є поранений. 

 

Крім того, у ВМС ЗС України повідомили, що за оперативною інформацією малі броньовані артилерійські катери “Бердянськ”, “Нікополь” вражені вогнем противника та втратили хід. Рейдовий буксир “Яни Капу” також примушений до зупинки. Кораблі та екіпаж (24 українських моряки) були захоплені спецназом РФ. 

 

27-28 листопада в окупованому Криму заарештували всіх 24 українських моряків. Київський районний "суд" окупованого Сімферополя заарештував Володимира Варемеза, Сергія Цибізова, Андрія Оприска, Віктора Беспальченка, Володимира Терещенка, Романа Мокряка, Михайла Власюка, Сергія Попова, Юрія Будзила, Владислава Костишина, Богдана Головаша, Сергія Чуліба, Андрія Драча, Володимира Лісового, Андрія Шевченка, В'ячеслава Зінченка, Юрія Без'язичного, Євгена Семідоцького, Богдана Небилицю, Олега Мельничука та Дениса Гриценка. Своєю чергою, у Керчі також до 25 січня 2019 року були заарештовані поранені Андрій Артеменко, Андрій Ейдер і Василь Сорока.