В окупованому Криму під арештом залишили працівника СБУ Драча

25 Грудня 2018, 14:49

"Верховний суд" окупованого Криму у вівторок, 25 грудня, відмовив у задоволенні апеляційної скарги захопленому біля берегів півострова 25 листопада українському військовому, працівнику СБУ Андрієві Драчу, скоротивши на один день термін його утримання під вартою: з 25 на 24 січня 2019 року. Про це повідомляє "Крим.Реалії".

 

Захист зазначив, що Драч є військовослужбовцем і щодо нього необхідно було проводити розгляд у військовому суді. "Прокурор" Богдан Горб заперечив проти задоволення скарги, вказавши, що Україна і Росія не перебувають в стані війни. Адвокат Артем Пепа підкреслив, що для застосування Женевської конвенції не потрібна наявність війни, а всі ознаки збройного конфлікту є.

 

Також захист звернув увагу на те, що суд не вивчив відомості про зв’язки Драча, який до анексії Криму вісім років навчався і служив у Севастополі. Після засідання Андрій Драч повідомив адвокату, що посилка з теплими речами надійшла, але він її досі не отримав.

 

Як повідомляли, "Верховний суд" анексованого Криму у вівторок, 25 грудня, відхилив апеляції на арешт мічмана Андрія Шевченка,старшого матроса катера «Нікополь» В’ячеслава Зінченка, а також капітана третього рангу Володимира Лісового, захоплених на судні у Керченській протоці. 

 

Нагадаємо, 25 листопада прикордонні кораблі РФ здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України. Так, кораблі ВМС України у складі двох малих броньованих артилерійських катерів та рейдового буксиру здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря. Російський прикордонний корабель "Дон" здійснив таран українського рейдового буксира, в результаті якого пошкоджено головний двигун корабля, обшивку та леєрне огородження, втрачено рятувальний плотик. Згодом російські кораблі відкрили вогонь по корабельній групі Військово-морських сил ЗС України під час виходу з Керченської протоки, внаслідок чого є поранений. 

 

Крім того, у ВМС ЗС України повідомили, що за оперативною інформацією малі броньовані артилерійські катери “Бердянськ”, “Нікополь” вражені вогнем противника та втратили хід. Рейдовий буксир “Яни Капу” також примушений до зупинки. Кораблі та екіпаж (24 українських моряки) були захоплені спецназом РФ.