Пожежа у Львові, черги на кордоні з Польщею та суд над Грибом. Головне за вихідні

24 Грудня 2018, 12:00

Суд над Грибом

Результат пошуку зображень за запитом "гриб суд"

Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону відмовив захисту українського політв’язня Павла Гриба у зміні запобіжного заходу на домашній арешт попри суттєве погіршення його стану здоров’я. 

 

На судовому засіданні у справі Гриба 21 грудня адвокат попросила долучити до справи медичний висновок, наданий доктором медичних наук з України на підставі результатів його обстеження у Ростові-на-Дону. У висновку лікаря вказано, що "в умовах перебування Гриба у СІЗО такий стан здоров’я загрожує появою внутрішньої кровотечі".

 

У зв’язку з цим захист Гриба просив змінити йому запобіжний захід на домашній арешт.

Адвокат зазначила, що сторона звинувачення представила усі докази, допитала усіх свідків зі свого боку, тому Гриб не зможе "знищити докази або чинити тиск на свідків".

 

Натомість сторона обвинувачення "не побачила підстав" для зміни запобіжного заходу українцю та посилалося на документи зі слідчого ізолятора, в яких стан здоров’я політв’язня названо "задовільним".

 

Колегія суддів ухвалила рішення долучити до справи висновок про стан здоров’я Гриба, однак відмовилася змінити йому запобіжний захід.

 

"Об’єктивних даних для зміни запобіжного заходу немає", — заявили судді.

 

Наступне засідання у справі українського політв’язня заплановане на 18 січня. На ньому сторона захисту має надати свої докази, провести допит обвинуваченого, після чого суд призначить дату дебатів.

 

Нагадаємо, 28 серпня колишній прикордонник, а нині військовий капелан Ігор Гриб заявив, що спецслужби Росії викрали його сина Павла в Білорусі.

 

Згодом ЗМІ з'ясували, що ФСБ використала 17-річну дівчину, щоб заманити юнака до іншої країни. Опісля МЗС заявило, що Павло Гриб перебуває в управлінні ФСБ в Краснодарі. Раніше Росія звинуватила затриманого українця Павла Гриба в підготовці теракту в школі. 

 

Пожежа у Львові

 

 

У Львові стався вибух на різдвяній ярмарці у Львові. Причиною стало порушення техніки безпеки, а саме використання газових балонів. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на повідомлення прес-служби міськради

 

Як зазначається, правила техніки безпеки порушила один із підприємців. Її дії будуть аналізувати правоохоронні органи. 

 

"Сьогодні чітко зрозуміло, що є грубе порушення техніки безпеки. Заборонено використовувати газові балони і підприємець на свій страх і ризик це зробила. Думаю, правоохоронні органи проведуть розслідування і винні мають бути притягнені до відповідальності", – заявив мер міста Андрій Садовий. 

 

У Львівській міській раді відбулось позапланове засідання міської комісії з питань ТЕБ і НС щодо ситуації, яка сталася. Комісія прийняла рішення призупинити роботу ярмарків на просп. Свободи, пл. Ринок та просп. Червоної Калини на час роботи районних комісій з обстеження.

 

Як зазначається, комісії мають до 17.00 год. 23 грудня обстежити ярмарки на наявність газового устаткування та перевірити стан їх протипожежної безпеки. Опісля буде прийнято відповідне рішення про доцільність відновлення роботи ярмарків.

 

За фактом події було відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст.270 (порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки) Кримінального кодексу України. 

 

Пізніше з'явилося відео моменту вибуху на Різдвяному ярмарку у Львові, що стався вдень 22 грудня.

 

 

 

Ще один захоплений РФ український моряк заявив, що є військовополоненим

 

В ході допиту член екіпажу рейдового буксира "Яни-Капу" Євген Семидоцький заявив слідчим ФСБ під протокол, що є військовополоненим.

 

Адвокат команди захисту військовополонених українських моряків Микола Фомін відвідав члена екіпажу рейдового буксира "Яни-Капу" Євгена Семидоцького. До початку слідчих дій їм вдалося поспілкуватися наодинці.

 

За словами адвоката, Євген в хорошому настрої. Фізично почуває себе добре, ніяких скарг не висловлював.

 

"В ході допиту на слідчих діях Євген Семидоцький заявив під протокол, що є військовополоненим", – йдеться в повідомленні.

 

За даними Полозова, Семидоцький став 18-м моряком, який заявив про себе як про військовополоненого слідчому СУ ФСБ.

 

З Польщі на свята до України виїжджають десятки тисяч українців

 

З Польщі до України виїжджають десятки тисяч українців на різдвяні свята, через що на контрольних пунктах пропуску спостерігаються черги.

 

Так, протягом минулої ночі польські прикордонники пропустили 54 тисячі громадян.

 

"На чотирьох прикордонних переходах з Україною Підкарпатського воєводства посилюється передріздвяний рух. Протягом минулої ночі прикордонники обслужили 54 тисячі мандрівників", – зазначила речник Бєщадського відділення Прикордонної служби Ельжбєта Пікор.

 

Вона підкреслила, що така інтенсивність у передріздвяний період спостерігається щороку. Однак, внаслідок того, що цього року свята збіглися з вихідними, на кордоні панує пік руху.

 

Зазначається, що 16 годин мусять чекати ті, хто пересувається легковими автомобілями з Польщі в Україну через перехід "Корчова-Краківець", а на КПП "Медика-Шегині" – 8 годин.

 

При цьому повідомляється, що у неділю кількість автомобілів у черзі зменшилася. Однак вантажівки очікують на перетин кордону від 27 до 38 годин. За словами Пікор, на контрольно-пропускних пунктах задіяні усі смуги руху. Так, у пункті "Корчова-Краківець" задіяні три смуги для автобусів.

 

Крім того, подібна ситуація спостерігається і на кордонних переходах Люблінського воєводства. Зокрема, на кордонному пункті "Гребенне-Рава-Руська" вантажівки на в’їзд в Україну чекають більше 20 годин, в черзі всього 200 автомобілів. Крім цього, 400 легковиків стоять у 7-годинному корку.

 

Така ж ситуація спостерігається на КПП "Долгобичів-Угринів", де водії чекають вісім годин. При цьому на переході "Зосин-Устилуг" на обслуговування необхідно чекати приблизно три години.

Позначки: