Нова резолюція ООН щодо мілітаризації Криму. Що важливо знати для України

18 Грудня 2018, 17:11

Генеральна Асамблея ООН 17 грудня ухвалила ініційовану Україною резолюцію про мілітаризацію тимчасово окупованого Росією Криму, а також районів Чорного та Азовського морів. Так, документ підтримали 66 країн, проти проголосували – 19. Водночас 72 делегації утрималися під час голосування. Зокрема, Генасамблея підкреслила, що присутність російських військ у Криму суперечить національному суверенітету, політичній незалежності та територіальній цілісності України і підриває безпеку та стабільність сусідніх країн Європи. Кріни-члени ООН закликали Москву вивести свої збройні сили з Криму і негайно припинити тимчасову окупацію території України. 

 

Крім того, співавтори резолюції відзначили небезпечне "наростання напруженості" і "невиправдане застосування сили Росією проти України" в Чорному морі, зокрема, захоплення 25 листопада трьох суден ВМС України. Тож, країни закликали РФ  "беззастережно і невідкладно звільнити суду і їх екіпажі та обладнання", а також не перешкоджати здійсненню навігаційних прав і свобод України в Чорному та Азовському морях і Керченській протоці. 

 

 

Тиждень.ua розповідає про нову резолюцію щодо мілітаризації Криму.

 

Хто виступив проти?

 

Під час голосування за резолюцію виступили проти  19 країн: Росія, Сирія, Вірменія, Білорусь, КНДР, Іран, Узбекистан, Куба, Болівія, Бурунді, Камбоджа, Лаос, М’янма, Нікарагуа, Сербія, Південний Судан, Судан, Венесуела та Зімбабве.

 

Разом з тим, перед початком голосування делегації Сирії та Ірану запропонували внести "поправки" в проект. Співавтори основного проекту, зокрема, представники Ьританії, Нідерландів, Польщі, США та Швеції назвали ірансько-сирійські пропозиції спробою "спотворити український проект" і підтримати дії РФ. Поправки були винесені на голосування, але їх підтримали лише 25 країн, а 60 виступили проти.

 

Крім того, перший заступник постпреда РФ при ООН Дмітрій Полянський назвав прийняту резолюцію "шкідливою ​​українською витівкою". "Жалкуємо з приводу минулого голосування. Відрадно те, що дуже багато держав утрималися, не бажаючи мати нічого спільного з цією шкідливою української витівкою. При цьому доводиться констатувати, що сьогодні сформувалася група країн-членів ООН, перш за все – що входять в НАТО і ЄС, які своїми діями (а також бездіяльністю) заохочують своїх українських підопічних на нові злочини і провокації в регіоні в ім'я західних політичних амбіцій" – сказав він.

 

 

Основний зміст

 

Мілітаризація півострову

 

Генасамблея ООН висловила серйозну стурбованість з приводу прогресуючої мілітаризації Криму РФ як окупованої держави, а також висловила стурбованість повідомленнями про триваючу дестабілізацію ситуації у півосторі внаслідок поставок Росією систем озброєнь, включаючи літаки і ракети, здатні нести ядерну зброю, боєприпаси та напрямки нею військового персоналу на територію Україна, і настійно закликала РФ  припинити таку діяльність.

 

Крім того, країни-члени висловили свою стурбованість у зв'язку з проведенням в Криму численних військових навчань збройних сил РФ, що може підірвати регіональну безпеку і тягне за собою значні довгострокові негативні екологічні наслідки в регіоні.

 

Морська зона

 

Водночас Генасамблея висловлює  свою заклопотаність у зв'язку з триваючими діями РФ в районах Чорного та Азовського морів, включаючи їх мілітаризацію, які створюють  додаткові загрози для України і підривають стабільність ширшого регіону.

 

Своєю чергою, країни висловили стурбованість щодо  небезпечного наростаннянапруженості і невиправданиому застосуванню сили Російською Федерацією проти України, в тому числі проти трьох суден ВМС України, а саме "Бердянськ", "Нікополь" і буксира "Яни Капу", а також серйозним пораненням кількох членів екіпажів. Тому ООН закликає Москву "беззастережно і невідкладно звільнити судна і їх екіпажі і обладнання, і закликає також проявляти максимальну стриманість з метою негайної деескалаціі ситуації".

 

Разом з тим, ООН закликає Росію утримуватися від перешкоджання законному здійсненню навігаційних прав і свобод в Чорному і Азовському морях і Керченській протоці, відповідно до  міжнародного права, зокрема положень Конвенції ООН з морського права 1982 року.

 

Також країни засудили будівництво і відкриття моста через Керченську протоку між РФ і  Кримом, що сприяє подальшій мілітаризації Криму.