В Софійському соборі в Києві відбувається Об’єднавчий собор

15 Грудня 2018, 11:36

В суботу, 15 грудня, в Софійському соборі в Києві відбувається Об'єднавчий собор, на який прибув український президент Петро Порошенко та голова ВР Андрій Парубій.

 

На соборі оголосять про створення нової Української помісної церкви, а також оберуть голову. а соборі будуть представлені всі три діючі православні церкви в Україні (Київського патріархату, Московського та Автокефальної православної церкви).

 

У Київському патріархаті повідомили, що собор буде помісним, тобто ієрарх від кожної церкви візьме ще з собою клірика і одного ченця або мирянина.

 

12:00 На сцену вийшло духовенство та розпочало спільну молитву.

 

 

За приблизними оцінками, взяти участь в Соборі збираються понад 40 архиєреїв УПЦ (Київського патріархату), 14 – від УАПЦ, 3 або 4 – від УПЦ (Московського патріархату).

На порядку денному три головних питання: створення нової помісної церкви; обрання предстоятеля; затвердження її статуту (томос – важлива частина статуту).

За підсумками собору новообраний предстоятель відправиться в Стамбул, де з рук самого Вселенського патріарха Варфоломія отримає томос про автокефалію. Передбачається, що це відбудеться в ході першої спільної літургії в Стамбулі 6 січня.