Напад на Різдвяний ярмарок. Що відомо про стрілянину в Страсбурзі

12 Грудня 2018, 12:03

У Страсбурзі біля Різдвяного ярмарку 11 грудня чоловік відкрив стрілянину, унаслідок якої троє людей загинули, ще 13 осіб отримали різні поранення. За даними ЗМІ, ймовірним нападником виявився 29-річний Чекат Шеріф (Chekatt Chérif), якого пов'язують із радикальними ісламськими угрупуваннями. Водночас французьким правоохоронцями досі не вдалося затримати стрілка.

 

Своєю чергою, міністр внутрішніх справ Франції Крістоф Кастанер уже оголосив про посилення контролю на кордонах, посилення заходів безпеки на різдвяних ярмарках та інших масових заходах, а також – про заборонену маніфестацій. 

 

Тиждень.ua зібрав інформацію про стрілянину в Страсбурзі, та про дії французької влади у відповідь на напад.

 

 


 

Стрілянина біля Різдвяного ярмарку

 

У французькому Страсбурзі близько 20:00 години чоловік, рухаючись мостом Корбо в напрямку до вулиці Орфевр, підійшов до Різдвяного ринку, де відкрив по людям вогонь з автоматичної зброї. 

 

За останніми даними, унаслідок трагічної події загинули троє людей, вісім осіб отримали важкі поранення, ще п'ять – легкі. Зокрема, одним із загиблих, за попередньою інформацією, виявився 45-річний турист із Таїланду. Натомість постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба повідомив, що внаслідок інциденту українці не постраждали.

 

У відповідь поліцейські застосували зброю проти нападника, унаслідок чого він отримав поранення. Попри це, французькому департаменту Нижній Рейн не вдалося затримати зловмисника, він втік на таксі.

 

Водночас у поліції заявили, що особа нападника їм відома. За даними ЗМІ, ним виявився 29-річний Чекат Шеріф (Chekatt Chérif), родом із Страсбурга.

 

 

Зазначається, що він неодноразово відбував покарання у в’язниці, зокрема через причетність до пограбування банку. Також різні видання вказують на його зв'язок із радикальними ісламськими угрупуваннями. Крім того, на момент стрілянини Шеріф перебував у розшуку за скоєння групового пограбування із загрозою вбивства. Відомо, що вранці 11 грудня правоохоронці мали затримати стрілка, однак чоловіка не було вдома.

 

Своєю чергою, влада закрила периметр Grande Ill (Великий Острів – історичний центр міста), також припинили рух трамваїв для забезпечення перекриття периметру. Водночас місто оточили силами поліції та антитерористичних підрозділів, а 350 поліцейських та жандармів залишаються мобілізованими на місцях. Також відомчий оперативний центр залишається активним, і всі державні служби продовжують активно мобілізуватися для управління та координації поточних операцій.

 


 

Дії французької влади

 

Міністр внутрішніх справ Французької Республіки Крістоф Кастанер оголосив про посилення контролю на кордонах, контролю та заходів безпеки на різдвяних ярмарках та інших масових заходах по всій країні, посилюються заходи в рамках операцій Vigipirate та Sentinelle. Водночас протягом доби з метою сприяння роботі органів правопорядку буде заборонено маніфестації. Зазначимо, що у Франції зараз відбуваються протести "жовтих жилетів".

 

 

Читайте також: Протести "жовтих жилетів". Що відомо про масові акції в Франції та інших країнах Європи

 

За даними Постійного представництва України при Раді Європи, уряд Французької Республіки вирішив ввести стан надзвичайної терористичної загрози.

 

ЗМІ повідомляють, що поліція розглядає версію про терористичне підґрунтя нападу. Однак державний секретар МВС Франції Лоран Нуньєс заявив, що не може з упевненістю стверджувати, що нападник мав терористичні мотиви.

 

Крім того, за інформацією префектури, було перекрито рух дорогами А35 на північ і на південь, RN4 у напрямі м.Кель (Німеччина).

 

Своєю чергою, мер Страсбурга оголосив день жалоби в зв'язку із трагічними подіями. Також він ухвалив рішення про закриття Різдвяного ярмарку протягом доби 12 грудня, усі розважальні події скасовано. Крім того, повідомляється, про рішення не проводити ранкові заняття в початкових школах, однак школи прийматимуть дітей, яких все ж приведуть до школи.