ЗМІ викрили черговий фейк пропагандистів РФ

7 Грудня 2018, 17:19

Російський пропагандистській телеканал "Пєрвий канал" до п'ятої річниці Майдану оприлюднив сюжет, у якому нібито українець Кирило Чубенко розповідає про так зване "жахливе становище" України після Революції Гідності. Однак нібито громадянина України насправді зіграв житель Мінська (Білорусь) Віталь Юрчанка. Про це повідомляє білоруське видання "Наша Ніва".

 

Юрчанка особисто прокоментував своєю участь у фейковому сюжеті росТБ.

 

 

"Я працював аналітиком в білоруській компанії, яка виступає посередником між телеканалами та операторами по всьому світу. Наприклад, десь відбувається землетрус – і телеканалам потрібен звідти ролик, ми шукаємо оператора. Прийшло замовлення від "Пєрвого каналу" Росії зняти сім'ю або людини в Кривому Розі в Україні, який би поскаржився на відсутність газу і дороге опалення. Таку людину знайшли, зняли матеріал, надіслали нам. Сам я за своєю роботою ніяк не взаємодіє з операторами, тому я абсолютно не був в курсі, що вони знімають", – повідомив він.

 

 

За його словами, згодом з'ясувалося, що в матеріалі з Кривого Рогу був поганий звук.

 

"Прийняли абсолютно неправильне рішення перезняти сюжет з текстом, що озвучений у Кривому Розі. <…> Мені запропонували знятися як герою, оскільки я нещодавно туди влаштувався, мовляв, новий працівник. Я сумнівався, але поїхав зніматися. Я побоявся відмовити, хоча весь час сумнівався", – заявив Юрчанка.

 

Водночас він заявив, що замовник з росТБ нібито не знав, що так сталося.

 

"Я не мав ніякого морального права в цьому брати участь. Це суперечить усім моїм поглядам. Мені надзвичайно соромно", – наголосив Юрчанка.

 

Також він додав, що грошей за цей ролик не отримував.

 

Як повідомлялося, у 2017 році в Литві два інтернет-ЗМІ, одне з яких пов’язане з російським державним холдингом "Россия сегодня", розповсюдили фейк про українця "нелегала", який начебто взяв автобус у лізинг і возив пасажирів вулицями Вільнюсу. Згідно з фейковим повідомленням, в години пік у на маршруті 3G протягом деякого часу їздив 37-річний Валерій Ягелло, який брав у пасажирів, що нічого не підозрювали, гроші за проїзд.