Новий постпред США в ООН. Що відомо про Хізер Науерт

7 Грудня 2018, 19:00

Постійним представником США в ООН призначать прес-секретаря Держдепартаменту і екс-журналістку Хізер Науерт. Водночас наразі невідомо, на яку посаду буде призначена Ніккі Хейлі, яка раніше була постпредом. Як відомо, Науерт довгий час працювала кореспондентом та ведучою численних програм на телеканалі Fox News. Ба більше, Науерт була найулюбленішою журналісткою глави Білого дому. Однак багато аналітиків стверджують .що на новій посаді очільниця зіткнеться з труднощами , адже не має достатньо міжнародного досвіду. 

 

 

Тиждень.ua розповідає про нового американського представника в ООН.

 

 

Біографія

 

Хізер Науерт народилася  27 січня 1970 року у Рокфорді, Іллінойс. Вона має німецьке, данське та англійське коріння.  Отримала  ступінь магістра з журналістики в Колумбійському університеті. Розпочала журналістську кар'єру в 1996 році у програмі First Business. Вона працювала кореспондентом в Fox News з 1998 по 2005 рік.  

 

Була ведучою та кореспондентом улюбленої програми Трампа Fox and Friends. З 2005 по 2007 рік Науерт обіймала посади в декількох інформаційних організаціях, у тому числі ABC News. У 2007 році Науерт повернулася до Fox News, була співведучою ранкових програм новин. Вона стала речницею Держдепу у квітні 2017 року. Це її перша посада на державній службі.

 

 

Майбутні труднощі 

 

Як постпред ООН в США Науерт успадкує складну роль пропагандиста "світогляду" Америки в міжнародній організації, пише VOX. Ймовірно, її успіх залежатиме від того, наскільки вона справлятиметься з труднощами зовнішньої політики в адміністрації Трампа, зокрема, радником з питань нацбезпеки Джоном Болтоном і держсеком Майком Помпео, і як вона керуватиме кризами по всьому світу, від Північної Кореї до Сирії.

 

Науерт майже два роки була публічним обличчям Держепу, оголошуючи заяви про глобальні виклики з боку Північної Кореї та Ірану, але зараз перед нею стоїть завдання формувати зовнішню політику. Відсутність знання про зовнішню політику викликає занепокоєння, хоча Гейлі, її попередниця, також прийшла на роботу із незначним міжнародним досвідом.

 

Ще одне велике питання полягає в тому, наскільки ефективною буде Науерт в управлінні очікуваннями Трампа в ООН, особливо коли мова йде про його щорічний виступ у Генасамблеї. 

 

Крім того, Bloomberg зазначає, що Науерт стала нестандартним вибором, з огляду на її невеликий досвід в уряді та зовнішній політиці.

 

 

Заяви про Україну

 

14 березня Науерт оприлюднила заяву стосовно фіктивного "референдуму" в окупованому Криму:

 

"Чотири роки тому цього тижня Росія провела нелегітимний, сфабрикований "референдум" в Україні у марній спробі легітимізувати буцімто анексію української території. Мешканці Криму були змушені голосувати під пильним наглядом важко озброєних російських військ. Твердженню Росії про те, що українці зробили вільний вибір в цьому фіктивному "референдумі" завжди не вистачало правдоподібності.

 

На своєму передвиборному мітингу в Криму президент Путін знову повторив помилкові претензії Росії на українську територію, ще раз відкрито продемонструвавши, що російська влада нехтує міжнародним порядком і не поважає територіальну цілісність суверенних держав.

 

З огляду на коментарі Путіна, важливо привернути увагу до нелегітимності постановочного "референдуму", а також тієї ціни, яку кримчанам довелося заплатити через уряд Росії. Протягом останніх чотирьох років Росія веде кампанію примусу та насильства проти всіх, хто виступає проти спроби анексії. Російська окупаційна влада застосувала проти кримських татар, етнічних українців, проукраїнських активістів, членів громадянського суспільства та незалежних журналістів політично мотивовані переслідування і репресії, методично придушуючи водночас неурядові організації та незалежні ЗМІ.

 

Ми стоїмо на боці тих сміливих людей, які продовжують викривати ці зловживання, і ми закликаємо Росію припинити спроби придушити основні свободи, що стосуються висловлення своїх поглядів, мирних зібрань та об’єднань, а також релігії чи переконань.

 

Ми наголошуємо на нашій відданості незалежності та територіальній цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах. Крим є частиною України, і наші санкції, пов’язані із Кримом, залишатимуться в силі, доки Росія не поверне Україні контроль над півостровом".

 

Також після нападу РФ у Керченській протоці на українські кораблі Науерт заявила, що "Росія утискає міжнародне судноплавство через Керченську протоку та Азовське море".

 

"Сполучені Штати засуджують утиски Росією міжнародного морського перевезення в Азовському морі та через Керченську протоку. З квітня Росія затримує сотні комерційних судден, і останніми тижнями вона зупинила щонайменш 16 комерційних суден, які намагались дістатись українських портів…Ми закликаємо Росію припинити утиски міжнародних перевезень у Азовському морі та Керченській протоці", – наголосила вона.

 

Ба більше, очільниця відзначила, що  допомога Європи має включати і суворіші санкції проти РФ і перегляд підтримки "Північного потоку-2". "Багато урядів оголосили санкції проти Росії за її дії у Криму, в Україні. Не всі цих санкцій суворо дотримуються. Тож ми очікуємо, що європейські країни робитимуть більше", – уточнила вона.

 

 

Ставлення до РФ

 

У березні цього року Науерт відмовилася спілкуватися з журналістом кремлівського телеканалу "Росія 1" на брифінгу Держдепу. Так, очільниця  відповідала на запитання телеканалу Russia Today щодо послання Путіна до Федеральних зборів, під час якого демонструвалися відео з новою російською зброєю.

 

"Ми стурбовані, що ваш уряд, ваша країна демонструє відео, яке показує атаку вашого уряду на США. Це дійсно нас турбує і я не думаю, що це конструктивно", – повідомила вона.

 

Згодом журналістка "Росія 1" сказала, що на відео не зображена атака на США, але Науерт сказала: "Ви з Росії? Другий канал, російське телебачення. Досить слів, йдемо далі".

 

"Ми знаємо, що RT і інші так звані новинні організації, фінансуються російським урядом", – додала вона.