Едвард Лукас: Замість серйозних внесків у світову безпеку Європа сипле порожніми балачками про автономію

7 Грудня 2018, 09:20

Замість серйозних внесків у світову безпеку Європа сипле порожніми балачками про автономію, що виливаються в ідею європейської армії — безглуздого військового утворення, яке загрожує послабленням НАТО у час, коли він повинен діяти більше, а не менше. Про на сторінках Тижня пише Едвард Лукас, старший віце-президент Центру аналізу європейської політики (СЕРА, Варшава й Вашингтон).

 

Він зауважив, що за таких похмурих обставин доволі легко впасти у відчай. Але слід пам’ятати, що Захід пережив холодну війну, коли був у значно гіршій формі, ніж тепер. СРСР — серйозний стратегічний противник, що контролював пів-Європи і наганяв страху на весь світ. Росія дошкуляє, але не становить загрози. Успіхів вона досягає завдяки блефу, а не справжній моці. Розкол у трансатлантичній спільноті теж не новинка. Європа трималася осторонь холодної війни США в Латинській Америці, Африці та Азії. Франція вийшла з НАТО 1966 року і не поверталася аж до 2009-го.

 

«Плутані, легковажні розмови про «автономію» (стратегічну чи ще якусь) мало що означають, коли міграція, зміна клімату, гуманітарні катастрофи та технологічні зміни постійно нагадують європейцям про висококонкурентний, небезпечний і взаємопов’язаний зовнішній світ. Подобається нам чи ні, а ці загрози вимагають злагодженості, рішучості та сильного трансатлантичного альянсу», — наголосив Лукас.

 

Детальніше читайте в черговому номері журналу «Український тиждень»