Вибори в ОТГ у десяти областях не зможуть провести вчасно через воєнний стан

5 Грудня 2018, 11:48
Вибори в об'єднаних територіальних громадах в десяти областях, де введено воєнний стан, не зможуть відбутися у попередньо встановлені терміни. Про це повідомив голова Верховної Ради Андрій Парубій у середу, 5 грудня, передає Укрінформ.
 

"Ми провели консультації з Центральною виборчою комісією, з комітетом Верховної Ради України, юридичним відділом ВР і дійшли до спільного розуміння, що, на жаль, на сьогодні, це (вибори в ОТГ – ред.) неможливо вже зробити, бо процес проведення виборів вже був перерваний і, фактично, він вже не може повернутися в ту саму точку. Він має починатися спочатку", – повідомив спікер.

 

Водночас Парубій наголосив, що процес підготовки нових виборів громад розпочнеться у найближчий період.

 

"Я думаю, що не буде будь-яких труднощів і проблем… Після завершення воєнного стану буде розпочатий процес, і в найближчий період, наголошую, в найближчий період, вибори у громади в тих десяти областях, де був оголошений воєнний стан, будуть оголошені і проведені у відкритий демократичний спосіб, щоб ми не поставили під будь-який сумнів юридичні підстави і право вибору, і право конкуренції під час проведення цих виборів. Це стратегічне завдання держави, це стратегічне завдання української влади", – наголосив Парубій.

 

Нагадаємо, 5 грудня президент Петро Порошенко вніс до Верховної Ради законопроект про вибори в об'єднаних територіальних громадах під час воєнного стану.

 

Раніше Порошенко заявив, що скасування виборів в Україні через воєнний стан вигідне лише президенту РФ Владіміру Путіну.

 

Нагадаємо, 26 листопада Верховна Рада Україна ухвалила закон про введення воєнного стану у десяти областях України з 26 листопада. 28 листопада Порошенко підписав закон про затвердження указу "Про введення воєнного стану в Україні". Так, в Україні офіційно запроваджений воєнний стан, закон про затвердження указу президента України "Про введення воєнного стану в Україні" 28 листопада опублікований у спеціальному випуску офіційної газети Верховної Ради "Голос України". 

 

Також 26 листопада Верховна Рада України ухвалила постанову про призначення виборів президента на 31 березня 2019 року. 28 листопада голова Верховної Ради Андрій Парубій підписав проект постанови про проведення президентських виборів 31 березня 2019 року. 

 

29 листопада Центральна виборча комісія нагадала про заборону проведення виборів в об’єднаних територіальних громадах десяти областей України, де оголошено воєнний стан.