Ескалація в Азовському морі. Що відомо про українських моряків, яких захопила РФ

28 Листопада 2018, 15:15

У Азовському морі Росія 25 листопада атакувала два малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", а також рейдовий буксир "Яни Капу". Так, російські кораблі відкрили по ним вогонь на ураження. Згодом українські судна захопив російський спецназ та доставив до порту окупованої Керчі. Водночас, у результаті інциденту РФ полонила 24 українських моряків. За даними української сторони, шестеро українців отримали поранення. Москва ж повідомляє про трьох.

 

Попри світовий осуд та заклики повернути військових Україні, російські окупанти розпочали в анексованому Криму судилища над моряками, їх звинувачують у нібито "незаконному перетині кордону".

 

Тиждень.ua зібрав інформацію про українських моряків та їх незаконне захоплення в полон, а також – про судилища в Криму.

 


 

Українські моряки 

 

Малий броньований артилерійський катер "Бердянськ":

 

Командир – лейтенант Роман Мокряк. Народився 1986 року, Кіровоградська область.

 

 

Старший матрос Юрій Без'язичний. Народився 1990 року, Одеська область.

 

 

Старший матрос Андрій Артеменко. Народився 1994 року, Кіровоградська область.

 

 

Матрос Андрій Ейдер. Народився 1999 року, Одеса.

 

 

Старший матрос Богдан Головаш. Народився 1996 року, Полтавская область.

 

 

Капітан 2 рангу Денис Гриценко. Народився 1984 року, Миколаїв.

 

 

Малий броньований артилерійський катер "Нікополь":

 

Командир – старший лейтенант Богдан Небилиця. Народився 1994 року, Сумська область.

 

 

Старший матрос В'ячеслав Зінченко. Народився 1998 року, Кишинів.

 

Матрос Сергій Цибізов. Народився 1997 року, Хмельницька область.

 

 

Капітан-лейтенант Сергій Попов. Народився 1991 року, Донецька область.

 

 

Старшина 1 статті Владислав Костишин. Народився 1994 року, Черкаська область.

 

Старший матрос Андрій Оприско. Народився 1971 року, Львівська область.

 

Старший лейтенант Андрій Драч. Імовірно, оперуповноважений 7-го управління Головного управління військової контррозвідки СБУ, 

 

Рейдовий буксир "Яни Капу":

 

Командир – старшина 1 статті Олег Мельничук. Народився 1995 року, Черкаська область.

 

Старший матрос Михайло Власюк. Народився 1984 року, Київ.

 

 

Старший матрос Віктор Безпальченко. Народився 1987 року, Херсонська область.

 

Старший матрос Володимир Терещенко. Народився 1994 року, Дніпро.

 

 

Матрос Євгеній Семидоцький. Народився 1998 року Луганська область.

 

 

Капітан 3 рангу Володимир Лісовий. Народився 1984 року, Севастополь.

 

Старший матрос Володимир Варемез. Народився 1992 року, Одеська область.

 

 

Додатково на борту:

 

Мічман Юрій Будзило. Народився 1972 року, Одеса.

 

 

Мічман Андрій Шевченко.

 

Старшина Сергій Чулиба. Народився 1992 року, Херсонська область.

 

Моряк Василь Сорока. Народився 1991 року, Одеса.

 

Читайте також: Ескалація в Азовському морі. Що відомо про атаку Росії на українські судна

 


 

Незаконне захоплення в полон

 

Російські військові 25 листопада незаконно захопили 24 українських моряків у полон. Так, за даними ВМС, російські окупанти цілеспрямовано вели стрільбу по українських суднах в Азовському морі з метою знищення особового складу, а не пошкодження матеріально-технічної частини.

 

 

 

Так, міністр закордонних справ України Павло Клімкін та Уповноважена з прав людини Людмила Денісова оголосили, що військовослужбовці ВМС України практично перебувають у статусі військовополонених.

 

Водночас Служба безпеки України повідомила, що на борту кораблів України також перебували працівники військової контррозвідки спецслужби. За даними відомства, один із офіцерів СБ отримав важке поранення внаслідок атаки РФ на українські судна.

 

Зазначимо, що за інформацією української сторони, поранення отримали шестеро українців, з яких двоє – у важкому стані. Натомість у РФ заявляють про лише трьох поранених – Андрія Артеменка, Андрія Ейдера і Василя Сороку. Окрім цього, так звана "Уповноважена з прав людини в Криму" Людміла Лубіна повідомила, що в українських військових пошкоджені м'які тканини, кістки, але сухожилля цілі.

 

 

Пізніше стало відомо, що в анексованій Керчі лікарі прооперували Андрія Ейдера та Василя Сороку. Їм також дозволили зв'язатися з рідини. Зокрема, Ейдер подзвонив своїй дівчині та розповів, що його прооперували та в нього "все в порядку". Своєю чергою, Сорока вийшов на зв'язок зі своєю дружиною. Він наголосив, що "живий, здоровий, руки-ноги цілі". Батько Сороки припустив, що "він говорив те, що йому дозволила говорити ФСБ". Записку рідним також зміг передати Сергій Цибізов . За його словами, "у нього все добре".

 

 

Варто зазначити, що Федеральна служба безпеки РФ допитала українських моряків, а у ніч на 27 листопада розповсюдила відео, на якому Драч, Цибізов та Лісовий заявляють, що нібито порушили "територіальні води" РФ у морі.

 

 

У відповідь у ВМС наголосили, що з розумінням ставляться до так званих "свідчень" українських моряків, адже методи роботи спецслужб РФ усім відомі. Крім того, командувач ВМС Ігор Воронченко написав звернення до українських військових моряків, у якому зазначив, що пишається кожним із них, а також подякував за вірність батьківщині.

 

 

Читайте також: Реакція світу на російську агресію в Азовському морі

 


 

Судилища в окупованому Криму

 

Незважаючи на Женевську конвенцію 1949 року, що забороняє будь-які судові процеси відносно військовослужбовців, які перебувають у полоні, окупанти в Криму розпочали "суди" над незаконно затриманими українськими моряками.

 

Зокрема, адвокат українців Едем Семедляєв повідомив, що окупанти розділили на три групи українських моряків, а саме – одну групу судили 27 листопада в окупованому Сімферополі, другу – 28 листопада також в Сімферополі, а третю (поранених моряків) – у окупованій Керчі.

 

За результатами судилищ, 27 листопада запобіжний захід у вигляді арешту обрали 15 українським морякам. Усіх взяли під варту на два місяці – до 25 січня 2018 року. Їм інкримінують порушення передбачене частиною 3 статті 322 КК РФ ("незаконний перетин кордону РФ групою осіб за попередньою змовою"). Максимальне покарання за статтею – шість років позбавлення волі.

 

Так, Київський районний "суд" окупованого Сімферополя уже заарештував Володимира Варемеза, Сергія Цибізова, Андрія Оприска, Віктора Беспальченка, Володимира Терещенка, Романа Мокряка, Михайла Власюка, Сергія Попова, Юрія Будзила, Владислава Костишина, Богдана Головаша та Сергія Чуліба. Своєю чергою, у Керчі також до 25 січня 2019 року були заарештовані поранені Андрій Артеменко, Андрій Ейдер і Василь Сорока.

 

Натомість 28 листопада станом на 15:00 "суд" на два місяці заарештував Андрія Драча, Володимира Лісового, Андрія Шевченка, В'ячеслава Зінченка, Юрія Без'язичного, Євгена Семідоцького, Богдана Небилицю, Олега Мельничука та Дениса Гриценка.

 

Водночас, після зустрічей українських військових з адвокатами, стало відомо, що старший лейтенант Роман Мокряк відмовився давати "свідчення" працівникам російської Федеральної служби безпеки. Андрія Оприск також не захотів відповідати на запитання ФСБ, хоча раніше він давав "свідчення" з адвокатом за призначенням. Водночас Олег Мельничук вважає, що так звані "зізнання" троє українців дали під примусом. Натомість Сергія Цибізова зазначив, що його не катували, проте "тиснули психологічно для дачі необхідних показань".

 

Крім того, за даними ЗМІ, усіх заарештованих моряків  доставили до Сімферопольського СІЗО та розмістили в "жіночому блоці", у кілька камер.