Напад РФ на українські кораблі. У Меркель розповіли про розмову з Путіним

27 Листопада 2018, 10:32

Канцлер Німеччини Ангела Меркель ввечері 26 листопада зателефонувала російському президенту Владіміру Путіну і обговорила інцидент у Керченській протоці. Про це повідомляє прес-служба німецького уряду.

 

"У центрі розмови був інцидент у Керченській протоці. Канцлер підкреслила необхідність деескалації та діалогу. Сторони обговорювали варіант аналізу інциденту за участю російських та українських фахівців прикордонної служби. Вони погодилися залишатися в тісному контакті", – розповіли у Меркель.

 

Нагадаємо, раніше прес-служба Кремля повідомила, що під час телефонної розмови Меркель Путін заявив, що він нібито "серйозно стурбований" через рішення України ввести воєнний стан та привести Збройні сил України в повну бойову готовність через агресію РФ в Азовському морі. 

 

Президент Росії Владімір Путін повідомив, що він нібито "серйозно стурбований" через рішення України ввести воєнний стан та привести Збройні сил України в повну бойову готовність через агресію РФ в Азовському морі.

 

Зокрема, Путіна заявив про нібито "провокації" з боку української сторони, також він звинуватив України в "грубому порушенню норм міжнародного права". За його словами, "українське керівництво несе всю повноту відповідальності за створення ще однієї конфліктної ситуації і пов'язані з цим ризики".

 

Як повідомлялося, 26 листопада Верховна Рада Україна ухвалила закон про введення воєнного стану у десяти областях України з 26 листопада.

 

Нагадаємо, 25 листопада прикордонні кораблі РФ здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України. Так, кораблі ВМС України у складі двох малих броньованих артилерійських катерів та рейдового буксиру здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря. Російський прикордонний корабель "Дон" здійснив таран українського рейдового буксира, в результаті якого пошкоджено головний двигун корабля, обшивку та леєрне огородження, втрачено рятувальний плотик. Згодом російські кораблі відкрили вогонь по корабельній групі Військово-морських сил ЗС України під час виходу з Керченської протоки, внаслідок чого є поранений. 

 

Крім того, у ВМС ЗС України повідомили, що за оперативною інформацією малі броньовані артилерійські катери “Бердянськ”, “Нікополь” вражені вогнем противника та втратили хід. Рейдовий буксир “Яни Капу” також примушений до зупинки. Кораблі захоплені спецназом РФ.

 

У неділю станом на 22:00 через російську агресію в Азовському морі поранено шість українських військовослужбовців. За оперативною інформацією захоплено мбак "Бердянсь" і рбк "Яни Капу", які буксируються. Мбак "Нікополь" заблокований та слідує у супроводі окупантів.