Путін відреагував на рішення України ввести воєнний стан

27 Листопада 2018, 08:59

Президент Росії Владімір Путін повідомив, що він нібито "серйозно стурбований" через рішення України ввести воєнний стан та привести Збройні сил України в повну бойову готовність через агресію РФ в Азовському морі. Про це він заявив під час телефонної розмови із канцлером Німеччини Ангелою Меркель, передає прес-служба Кремля в ніч на 27 листопада. 

 

 

"Виражене серйозне занепокоєння у зв'язку з рішеннями Києва про приведення своїх Збройних сил у повну боєготовність та оголошення воєнного стану", – йдеться в повідомленні.

 

Зокрема, Путіна заявив про нібито "провокації" з боку української сторони, також він звинуватив України в "грубому порушенню норм міжнародного права". За його словами, "українське керівництво несе всю повноту відповідальності за створення ще однієї конфліктної ситуації і пов'язані з цим ризики".

 

Він переконаний, що це "зроблено з урахуванням передвиборчої кампанії на Україні".

 

Водночас президент Росії запевнив, що російські прикордонники будуть готові дати додаткові пояснення про те, як розвивалися події в районі Керченської протоки.

 

Читайте також: Ескалація в Азовському морі. Що відомо про атаку Росії на українські судна

 

Як повідомлялося, 26 листопада Верховна Рада Україна ухвалила закон про введення воєнного стану у десяти областях України з 26 листопада.

 

Нагадаємо, 25 листопада прикордонні кораблі РФ здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України. Так, кораблі ВМС України у складі двох малих броньованих артилерійських катерів та рейдового буксиру здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря. Російський прикордонний корабель "Дон" здійснив таран українського рейдового буксира, в результаті якого пошкоджено головний двигун корабля, обшивку та леєрне огородження, втрачено рятувальний плотик. Згодом російські кораблі відкрили вогонь по корабельній групі Військово-морських сил ЗС України під час виходу з Керченської протоки, внаслідок чого є поранений. 

 

Крім того, у ВМС ЗС України повідомили, що за оперативною інформацією малі броньовані артилерійські катери “Бердянськ”, “Нікополь” вражені вогнем противника та втратили хід. Рейдовий буксир “Яни Капу” також примушений до зупинки. Кораблі захоплені спецназом РФ. 

 

У неділю станом на 22:00 через російську агресію в Азовському морі поранено шість українських військовослужбовців. За оперативною інформацією захоплено мбак "Бердянсь" і рбк "Яни Капу", які буксируються. Мбак "Нікополь" заблокований та слідує у супроводі окупантів.