Представники країн ЄС в Радбезі ООН закликали РФ забезпечити доступ в українські порти в Азові

26 Листопада 2018, 19:15

Постійні представники Франції, Нідерландів, Польщі, Швеції та Великобританії у Раді Безпеки ООН занепокоєні російською атакою на українські кораблі та закликають звільнити затриманих моряків. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на відповідну заяву постпредів країн.

 

"Постійні представники країн-членів Європейського Союзу в Раді Безпеки під час неформального обміну думками під час візиту в Пекін висловили глибоку стурбованість у зв'язку з ескалацією напруги в Азовському морі і Керченській протоці", – йдеться в повідомленні.

 

Країни закликають РФ забезпечити доступ в українські порти в Азовському морі. Також представники країн закликали всіх діяти з граничною стриманістю для деескалації ситуації.

 

"Затримані українські моряки повинні бути звільнені, а кораблі передані назад", – йдеться в повідомленні постійних представників.

 

Нагадаємо, 25 листопада прикордонні кораблі РФ здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України. Так, кораблі ВМС України у складі двох малих броньованих артилерійських катерів та рейдового буксиру здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря. Російський прикордонний корабель "Дон" здійснив таран українського рейдового буксира, в результаті якого пошкоджено головний двигун корабля, обшивку та леєрне огородження, втрачено рятувальний плотик. Згодом російські кораблі відкрили вогонь по корабельній групі Військово-морських сил ЗС України під час виходу з Керченської протоки, внаслідок чого є поранений. 

 

Крім того, у ВМС ЗС України повідомили, що за оперативною інформацією малі броньовані артилерійські катери “Бердянськ”, “Нікополь” вражені вогнем противника та втратили хід. Рейдовий буксир “Яни Капу” також примушений до зупинки. Кораблі захоплені спецназом РФ. 

У неділю станом на 22:00 через російську агресію в Азовському морі поранено шість українських військовослужбовців. За оперативною інформацією захоплено мбак "Бердянсь" і рбк "Яни Капу", які буксируються. Мбак "Нікополь" заблокований та слідує у супроводі окупантів.