Росія не має права здійснювати дискримінаційні та тривалі перевірки суден в Азовському морі – МЗС

21 Листопада 2018, 20:50

Міністерство закордонних справ України повідомило, згідно з положеннями Договору 2003 року, Росія не має права здійснювати в Азовському морі і Керченській протоці дискримінаційні та тривалі перевірки суден, які прямують до українських портів. Про це в середу, 21 листопада, повідомляє прес-служба відомства.

 

"Ми вчергове спостерігаємо вільне читання і трактування з боку Росії норм двосторонніх і багатосторонніх угод. Жодне положення Договору 2003 року не дає Росії права здійснювати дискримінаційні та тривалі перевірки суден, які прямують до українських портів. Росія не має права перешкоджати свободі судноплавства – ані згідно з Конвенцією ООН з морського права, ані згідно з двосторонньою договірною базою", – йдеться в повідомленні.

 

Зазначимо, що відповідна заява є реакцією МЗС на слова російського міністр закордонних справ Сєргєя Лаврова про те, що дії РФ з перевірки суден у Азовському морі нібито "вписуються" у домовленості між Києвом та Москвою від 2003 року.

 

Як повідомлялося, високий представник ЄС в закордонних справах і політики безпеки Федеріка Могеріні повідомила, що Союз планує здійснити конкретні заходи щодо ситуації в Азовському морі.

 

Нагадаємо, 19 листопада міністри закордонних справ Європейського союзу обговорили ситуацію в Україні, зокрема агресію Росії в Азовському морі та проведення незаконних "виборів" в окупованих районах Донецької та Луганської областей.