Туск оголосив дату ухвалення остаточної угоди щодо Brexit

15 Листопада 2018, 12:45

Президент Європейської ради Дональд Туск заявив, що позачерговий саміт, присвячений завершенню роботи над угодою щодо виходу Великої Британії з Європейського Союзу, відбудеться 25 листопада. Про це йдеться у заяві очільника на сайті Європейської ради.

 

Зазначається, що дана заява прозвучала за результатами зустрічі з главою  делегації ЄС у переговорах щодо Brexit Мішелем Барньє.

 

 

 

 

"Якщо не станеться нічого надзвичайного, ми проведемо саміт для завершення роботи та формалізації угоди щодо Brexit у неділю, 25 листопада о 9.30", – написав він у Twitter.

 

За словами Туска, наразі угоду щодо Brexit аналізують 27 держав-членів.

 

Водночас до кінця тижня посли ЄС мають зібратися на зустріч, щоб висловити свою оцінку угоди.

 

Крім того, посли ЄС повинні дати Єврокомісії мандат на оформлення Спільної політичної декларації про майбутні відносини між ЄС і Британією. У цей процес будуть залучені європейські міністри.

 

Також Єврокомісія має намір погодити декларацію у вівторок. Після цього її протягом 48 годин оцінять держави-члени.

 

Раніше у Британії міністр з питань виходу країни з ЄС Домінік Рааб та міністр з питань Північної Ірландії Шайлеш Вара оголосили про відставку після того, як британський Кабмін погодив попередній текст угоди про Brexit. 

 

Як повідомлялося, 14 листопада Кабінет міністрів Британії погодив попередній текст угоди з Європейського союзу (Brexit).

 

Нагадаємо, 13 листопада представники Британії та ЄС узгодили на технічному рівні угоду про умови виходу країни зі складу ЄС.

 

21 червня у Британії парламент ухвалив урядовий законопроект щодо Brexit. Тереза Мей назвала ухвалення законопроекту "найважливішим кроком" у забезпеченні "гладкого" виходу Британії з ЄС.

 

Додамо, під час референдуму 24 червня 2016 року 51,9% британців проголосували за вихід Великої Британії з ЄС (Brexit). При цьому 62% Шотландців висловилися за збереження британського членства в ЄС, а 32% виступили за Brexit. ​Правляча в регіоні Національна партія закликала до проведення окремого референдуму, якщо позиція Шотландії буде прогнорірована під час переговорів з Брюсселем щодо Brexit. 13 грудня 2017 року Європарламент проголосував за початок другого етапу переговорів щодо виходу Британії з ЄС.