У ООН заявили, що конфлікт на Донбасі становить загрозу міжнародному миру і безпеці

31 Жовтня 2018, 12:06

Заступник генерального секретаря ООН з політичних питань Розмарі Дікарло заявила, що необхідно мирно врегулювати ситуацію на Донбасі тому, що збройне протистояння на сході України є загрозою міжнародному миру і безпеці. Про це Розмарі Дікарло повідомила під час засідання Радбезу ООН.

 

"Конфлікт на сході України тепер вже п'ятий рік являє активну загрозу міжнародному миру і безпеці", – наголосила Дікарло.

 

Також вона заявила, що на Донбасі продовжуються випадки "непередбачуваного загострення бойових дій, що посилює обстановку небезпеки і породжує невизначеність щодо намірів сторін".

 

Зокрема, заступник генсека ООН сказала, що незважаючи на усі дипломатичні зусилля, на переговорах вдалося досягти лише незначного прогресу щодо припинення бойових дій на Донбасі.

 

"У той час, як на переговорах на різних рівнях продовжуються пошуки спільних позицій, як і раніше відсутнє ефективне втілення будь-яких угод", – повідомила Дікарло.

 

Водночас вона зауважила, що цього літа інциденти насильства на сході України були на найнижчому рівні у порівнянні з будь-яким попереднім аналогічним періодом з початку конфлікту в 2014 році. За її словами, поновлення зобов'язань сторін щодо дотримання перемир'я у зв'язку зі збором врожаю та початком нового шкільного року сприяло зменшенню обстрілів і веденню вогню зі стрілецької та легкої зброї.

 

"Очевидно, що при наявності необхідної політичної волі та спражньої відданості угодам, можливо припинити насильство на місці й різко зменшити вплив конфлікту на цивільне населення", – наголосила Дікарло.

 

"Організація Об'єднаних Націй продовжує закликати сторони забезпечити повне і негайне виконання угод з припинення вогню і проявляти максимальну стриманість для захисту цивільного населення у вражених конфліктом районах", – пояснила представник ООН.

 

Також вона зазначила, що для усіх сторін головними пріорітетами без затримок мають стати відведення важкого озброєння з населених районів, розведення сил і захист цивільної інфраструктури.

 

Як повідомлялося,  на Раді Безпеки ООН вісім країн-членів Європейського союзу 30 жовтня зробили заяву, у якій засудили плани проведення так званих "виборів" на території окупованих Донецької та Луганської областей. Відповідну заяву оголосила постійний представник Великої Британії Карен Пірс

 

У Організації Об’єднаних Націй повідомили про зростання напруги в Азовському морі та закликали утриматися від загострення ситуації та провокацій в регіоні. Про це повідомив заступника генсека ООН з політичних питань Розмарі Дікарло, яка виступила в засіданні Ради Безпеки ООН.