Справа Мартиненка. Детективи НАБУ затримали ще одного підозрюваного

12 Жовтня 2018, 16:14

У Києві детективи Національного антикорупційного бюро України 11 жовтня затримали підозрюваного, якому інкримінують заволодіння коштами держпідприємства "НАЕК "Енергоатом" в сумі 6,4 млн євро, він з листопада 2017 року перебував у розшуку. Про це в п'ятницю, 12 жовтня, повідомляє прес-служба НАБУ.

 

Як зазначається, дії підозрюваного кваліфікуються за ч.5 ст.27, ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України (пособництво у заволодінні організованою групою чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненого в особливо великому розмірі).

 

"Вказаній особі повідомлено про підозру та оголошено у розшук у листопаді 2017 року. За даними слідства, підозрюваний особисто за вказівкою колишнього народного депутата України, екс-голови комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу (Миколи Мартиненка – Ред.), виступав представником компанії BRADCREST INVESTMENTS S.A. (Панамська Республіка). У банківських установах Швейцарії він відкривав розрахункові рахунки цієї компанії для того, щоб на них надходили кошти ("відкати") від чеської компанії SKODA JS a.s. У подальшому таким чином на рахунки панамської компанії надійшло 6,4 млн євро", – йдеться в повідомленні.

 

За даними детективів, підозрюваний особисто домовлявся з представниками чеської компанії  щодо розмірів перерахувань "відкатів".

 

Крім того, слідство встановило, що підозрюваний відкрив низку розрахункових рахунків компаній, бенефіціарним власником яких був екс-народний депутат, у європейських банківських установах. Із використанням цих рахунків здійснювалася подальша легалізація (відмивання) коштів, одержаних злочинних шляхом.

 

 

Нагадаємо, 9 січня детективи Національного антикорупційного бюро України відкрили екс-нардепу Миколі Мартиненку та його захисникам доступ до матеріалів кримінального провадження за фактами заволодіння коштами ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» та ДП «НАЕК «Енергоатом». 

 

Як повідомлялося, 25 жовтня 2017 року колишньому голові комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу Миколі Мартиненку оголосили підозру в заволодінні майном державного підприємства "Енергоатом". 

 

Додамо, 20 квітня 2017 року НАБУ затримало екс-нардепа Мартиненка у справі отримання відкатів за контрактами Енергоатому на свою панамську компанію з рахунками в Швейцарії. 

 

28 грудня 2015 року НАБУ відкрило два кримінальні провадження проти Мартиненка. Перша стосується отримання хабарів на суму 30 мільйонів франків при закупівлі НАЕК "Енергоатом" обладнання у чеського акціонерного товариства "Skoda JS". Друга справа стосується фактів системних порушень під час закупівлі уранового концентрату для потреб ядерної галузі.

 

14 серпня 2017 року Солом'янський районний суд Києва відмовився задовольняти клопотання колишнього народного депутата Миколи Мартиненка про ослаблення запобіжного заходу для поїздки за кордон.

 

21 травня 2018 року правоохоронці вручили обвинувальний акт колишньому народному депутату Миколі Мартиненку, якого підозрюють у заволодінні коштами заволодіння коштами ДП "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" та ДП "НАЕК "Енергоатом". 

 

22 травня 2018 року Спеціалізована антикорупційна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт у справі про заволодіння коштами державного підприємства "Енергоатом".