Міжнародний суд ООН зобов’язав США зняти частину санкцій з Ірану

3 Жовтня 2018, 14:06

Міжнародний суд Організації Об'єднаний Націй виніс попередню постанову за позовом Ірану до Сполучених Штатів Америки, згідно з якою Вашингтон повинен скасувати санкції проти Тегерану, які впливають на імпорт гуманітарних товарів, продуктів і послуг, пов'язаних з безпекою цивільної авіації. Про це повідомляє The Associated Press.

 

Наголошується, що рішення суду є юридично обов'язковим, але питання про те, чи буде його виконувати адміністрація президента Дональда Трампа залишається наразі відкритим.

 

Згідно з рішенням суду, американські санкції проти Ірану не повинні стосуватися медичних виробів, продуктів харчування, сільськогосподарських товарів та запасних частин і обладнання, необхідних для забезпечення безпеки цивільної авіації.

 

Очікується, що США мають намір оскаржити юрисдикцію суду у майбутньому слуханні.

 

Крім того, Суд відзначив, що Сполучені Штати та Іран "повинні утримуватися від будь-яких дій, які можуть посилити або розширити спір".

 

Раніше ЄС анонсував створення спеціального фінансового інституту для того, щоб забезпечити фінансові операції з Іраном в обхід американських санкцій.

 

Нагадаємо, 8 травня президент Дональд Трамп повідомив, що США виходять із ядерної угоди з Іраном. Водночас глава Білого дому заявив, що Вашингтон відновить усі санкцій, які було знято в рамках угоди, і запровадить додаткові економічні обмеження. 

 

19 вересня спецпредставник США по Ірану Брайан Гук повідомив, що Вашингтон залишається відкритим для переговорів з Іраном щодо укладення нового договору замість ядерної угоди, укладеної в 2015 році з шістьма світовими державами.