Журналісти ВВС приїхали в РФ та спробували зв’язатися з родиною Чепіги

30 Вересня 2018, 11:59

Кореспондент Вілл Вернон побував у селі Березівка Амурської області РФ, де провів своє дитинство полковник ГРУ РФ Анатолій Чепіга ("Руслан Боширов"). Про це у повідомляє BBC News Україна.

 

Варто зазначити, що двоє жителів Березівки упізнали Чепігу, одна жінка – по фотознімку, який поширила британська поліція.

 

"Інша мешканка зраділа, побачивши раннє фото на паспорт: "А це малий!". За її словами, чоловік з фото "був ударником", потім служив у Чечні, а його батьки вже виїхали з села", – пише ВВС.

 

Але жінка не бачила Чепігу з тих пір, як він був школярем, і не була впевнена, що на фото британської поліції – та сама людина.

 

Про звинувачення Лондона співрозмовниця BBC знає з теленовин.

 

"Я не повірила, що він отруїв Скрипалів. Зараз можна що завгодно накоїти і на кого завгодно звалити", – додала вона.

 

За її словами, Чепіга був офіцером, служив у гарячих точках й отримав звання героя РФ.

 

Також журналісти спробували зв'язатися з родиною Анатолія Чепіги. Його батькові – Володимиру – 64 роки. У 1990-ті роки Володимир Чепіга він був директором і співзасновником ЗАТ СПМК (Cпеціалізована пересувна механізована колона) "Івановська".

 

На початку 2000-х він працював в адміністрації Іванівського району Амурської області РФ, у середині десятиліття – в інженерно-саперному батальйоні в Березівці.

"У тій же частині працювала його дружина Тетяна, судячи з усього, мати Чепіги-Боширова. Зараз їй теж 64 роки. Навесні 2014 року вони продали будинок і прилеглу до нього земельну ділянку в Березівці", – йдеться у статті.

Купити квартиру у Благовєщенську Володимиру і Тетяні Чепігам допомогла держава, так як вони отримували від місцевої влади субсидію на відшкодування частини витрат на купівлю житла в іпотеку.

 

 

А у 2016 році люди з іменами Володимир і Тетяна Чепіга судилися з управлінням соцзахисту Іванівського району, яке не платило належну субсидію на відшкодування частини витрат по купівлі однокімнатної квартири.

 

"Субсидію вони отримали за програмою допомоги муніципальним службовцям чи громадянам, які постраждали від проблемних забудовників. Чепіги мали юридичні підстави підпасти під першу категорію", – пише видання.

 

Володимир Чепіга не відповів на запит кореспондента BBC в "Одноклассниках".

 

Журналістам вдалося знайти номер телефону, який сім'я використовувала в кінці 2000-х.

 

У одній з баз даних номер телефону зареєстрований на Чепігу-старшого, в іншій – на його дружину Тетяну.

 

"У вересні 2018 року цей номер був вказаний в оголошенні про здачу кімнати в Благовєщенську на ім'я Олена (одну з родичок Чепіги звуть Олена, але BBC не вдалося точно встановити, що мова йде про одну й ту ж жінку)", – йдеться у матеріалі.

 

Нагадаємо, 27 серпня санкції Сполучених Штатів проти Росії за використання хімічної та біологічної зброї набули чинності.

 

 22 серпня в США розпочався перший етап нових американських санкцій проти Росії, які були введені через отруєння екс-розвідника Сєргєя Скріпаля та його дочки в британському місті Солсбері.

 

8 серпня представник Державного департаменту США Хізер Нойерт заявила, що США введуть нові санкції проти Росії після отруєння Сєргєя та Юлії Скріпалів у Великій Британії. Зазначається, що Штати визначили, що уряд РФ використовував хімічну або біологічну зброю у порушення міжнародного права або використовував смертельну хімічну чи біологічну зброю проти власних громадян. Очікується, що санкції наберуть чинності 22 серпня.

 

Згодом у США додали, що можуть знизити рівень дипломатичних відносин з Росією у межах нових санкцій.  Зазначається, що якщо РФ не погодиться протягом 90 днів зупинити використання хімічної зброї та дозволити провести перевірку для підтвердження її ліквідації, закон вимагає прийняття додаткових заходів. Зокрема, йдеться про зняття підтримки Вашингтона з міжнародних та банківських позик США, заборону посадкових прав для російських авіакомпаній та призупинення дипломатичних відносин.

 

Нагадаємо, 24 липня сенатори, члени комітету з закордонних справ Ліндсі Грем і Боб Менендес оголосили, що незабаром представлять законопроект, який передбачає введення додаткових санкцій проти Росії. У документі також наголошується, що пропоновані обмежувальні заходи стосуватимуться сфер енергетики, фінансів, кібер-суб’єктів в Росії, а також російського держборгу.