СБУ ідентифікувала понад 200 найманців “Вагнера”, які воювали в Сирії

26 Липня 2018, 16:34

Служба безпеки України ідентифікувала 206 російських найманців нелегальної приватної військової компанії "Вагнера", які воювали в Сирії в лютому 2018 року. Про це в четвер, 26 липня, повідомив керівник апарату СБУ Ігор Гуськов.

 

Як зазначається, у лютому 2018 року з’явилася інформація про величезні втрати ПВК "Вагнера" у сирійській провінції Дейр-ез-Зор.

 

"Служба встановила та ідентифікувала особи 206 найманців, які безпосередньо брали участь у цій авантюрі", – повідомив Гуськов.

 

Так, у СБУ заявили, що не менше 80 з них загинули, ще близько 100 – отримало поранення різного ступеню важкості.

 

За словами Гуськов, російське політичне та військове керівництво свідомо приховує від суспільства величезні втрати найманців у гібридній війні в Україні та Сирії.  

 

 "Сьогодні ми оприлюднюємо першу частину наявної та перевіреної СБУ інформації,  а саме персональні дані сорока загиблих, тридцяти поранених, а також "досьє" стосовно іноземних громадян – учасників цих подій", – наголосив керівник апарату голови СБУ.

 

У спецслужбі заявили, що серед поранених у провінції Дейр-ез-Зор є бойовик, який підозрюється в причетності до збиття 14 червня 2014 року поблизу Луганська вантажного літаку ЗСУ Іл-76, унаслідок чого загинуло 49 українських військовослужбовців.

 

"Його особа встановлена – це Лєбєдєв Андрєй Ніколаєвіч, старший стрілок-зенітник розрахунку ПЗРК", – йдеться в повідомленні.

 

СБУ також встановила, що у лютому 2018 року в Сирії були поранені найманці громадяни інших країн. Зокрема, 11 громадян Білорусі, чотирьох представників Молдови, двох громадян Казахстану, по одному – з Вірменії та Узбекистану.

 

"Ми передали цю інформацію нашим партнерам,  адже найманство їхніх громадян у ПВК "Вагнера" – злочин за законодавством обох країн", – підкреслив Гуськов.

 

Крім того, у СБУ розповіли про найманця – козачого дружинника з Армавіру Євгєнія Акімочкіна, який виявився ґвалтівником.

 

"Завдяки матеріалам СБУ, світовій спільноті стає зрозумілим, що спецслужби РФ продовжують тайне та незаконне навіть за російським законодавством використання так званої ПВК "Вагнера" для досягнення геополітичних цілей Кремля у різних країнах світу", – наголошується в повідомленні.

 

 

Нагадаємо, 8 лютого  міжнародна коаліція під керівництвом Сполучених Штатів у Сирії завдала авіаудару внаслідок якого загинули понад 100 бійців війська Асада. Зазначається, що з боку коаліції поранень та втрат не було. Зокрема, в наступі на Сили демократичної Сирії (SDF) брали участь близько 500 осіб, які підтримувались артилерією, танками, ракетними системами та мінометами. Сили Асада найімовірніше намагалися захопити нафтові родовища у Хушамі, які були основним джерелом доходів Ісламської держави з 2014 по 2017 рік.